Odgovor na: Reis Kavazović uputio čestitku kardinalu Puljiću

#28908
Admin
Keymaster

A na kojem mjestu je čestitao dva različita datuma?

Koliko ja vidim Kavazović je čestitao događaj, a nigdje nije precizirao kad se je taj događaj desio (ni u prvoj čestitci, a ni u ovoj drugoj). Hoću reći da je rečenica: “Ono što buni zdrav razum jeste činjenica kako je Kavazović moga čestitati dva različita datuma za jedan te isti događaj – rodjenje Isusa.” zapravo brzopleta interpretacija. Ispravno je reći da je Kavazović čestitao jedan te isti događaj na dva različita datuma.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne iznosim ovo što se smatram nečijim “advokatom”, niti stajem u nečiju odbranu. Svako za svoja djela odgovara!

Kavazović je 24. decembra čestitao katolicima rodjenje Isaa, jer katolici vjeruju da se ISa rodio 25. decembra. Potom je čestitao ortodoksima 6. januara rodjenje Isaa a.s., jer ortodoksi vjeruju da je rodjen 7. januara.
Šta je Kavazović mislio i kakvim se hillama služio, i da li je držao “zaključan” kažiprst dok je to izgovorio, nije naše da gatamo o tome. Ono što je Šerijat nedvojbeno utemeljio jeste zabrana čestitanja širka i kufra, a kršćani na ove datume proslavljaju rođenje boga, tj. Božijeg sina, kako vjeruju.

Komšijski odnosi se mogu održavati islamom legitimnim metodama, a ne čestitanjem širka, ma šta ti u sebi mislio.