Odgovor na: Vjernička teorija o fizičko-matematičkim zakonima do sedmog neba/Zemlje.

Nova naslovna forums Medicina, zdravlje, nauka i tehnologija Nauka i tehnologija Vjernička teorija o fizičko-matematičkim zakonima do sedmog neba/Zemlje. Odgovor na: Vjernička teorija o fizičko-matematičkim zakonima do sedmog neba/Zemlje.

#45596

Ismet Dervisevic
Participant

Ebu Hurejre ra. veli da je jedan dan Resulullah savs izašao među ashabe, a oni su u razmišljanje utonuli, pa im rekao:

“O čemu razmišljate?”
“Razmišljamo o Stvoritelju!” -odgovoriše.
“Razmišljajte o stvorenju, a ne razmišljajte o Stvoritelju, jer ga vašim razmišljanjem ne možete obuhvatiti. Razmišljajte o tome, kako je Allah stvorio sedam nebesa i sedam zemalja i kako je ispod svake zemlje udaljenost pet stotina godina, i ispod svakog neba pet stotina godina, i između svaka dva neba pet stotina godina, i kako na sedmom nebu ima more čija je dubina kao ovo sve zajedno, u kome stoji melek a voda mu nije ni do članaka.”

Na osnovu ovog hadisa možemo napraviti šemu nivoa univerzuma;

Navodi se da je Allah s.w.t. u jednom hadisi-kudsijju rekao;

“Zemlja i prvo nebo sa svojim sadržajem su poput zrna pšenice u pustinji u odnosu na drugo nebo. Dok su zemlja i prvo i drugo nebo zajedno poput zrna pšenice u pustinji u odnosu na treće nebo. A zemlja i prvo i drugo i treće nebo su poput zrna pšenice u pustinji u odnosu na četvrto nebo. Četvrto nebo je poput zrna pšenice u pustinji u odnosu na peto, peto poput zrna pšenice u pustinji u odnosu na šesto, šesto poput zrna pšenice u pustinji u odnosu na sedmo. A zemlja i prvo i drugo i treće i četvrto i peto i šesto i sedmo nebo skupa su kao zrno pšenice u pustinji u odnosu na prijestol Gospodara.”

Novo na naslovnoj