Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

Nova naslovna forums Multimedija Islam video DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA? Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

#15095

Anonimno

crnezastave1 post=10266 wrote: Ne mislim da si me shvatio najbolje. Zar vjera ne obuhvaca sve?
Tehnologiju zamjenicemo djelom, i Ibrahimov a.s. narod kad je pravio kipove i to je tehnologija/djelo?

37 . As-Saffat
95. “Kako možete da se klanjate onima koje sami klešete?” – upita (Ibrahim),
96. “kad Allah stvara i vas i ono što napravite?”

Trebao si da citas tekst…

Šejhul-Islam Ibn Tejmijje, rahmetullahi alejhi (Allah mu se smilovao) kaže: „Novotarija u vjeri je ono što nije propisao Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ili ono što nije naređeno kao obaveza ili pohvalno djelo.”

Dakle, novotarija u jeziku označava inoviranje vjere poslije upotpunjenja, ili ono što je izumljeno poslije Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, u vidu različitih strasti i djela.[1]
Kaže se: “Izumio sam nešto”, bilo ono govor ili djelo, kada se dotična stvar otpočne bez postojanja prethodnoga primjera.[2]

Inace tehnologija, odnosno tehno/tehne znaci umjetnost/rucni rad (djelo), logija/logos znaci rijec (govor), nauka (misao)… ja sam napisao dobro samo si trebao da citas brate.
:barek:

Shvatio sam te jako dobro, navodis primjer o avionu (sta je avion ako nije naucno-tehnolosko dostignuce) a koji nema veze sa novotarijama u Islamskom ispravnom vjerovanju time samo sam sebe zbunjujes i udaljavas se od teme. Svaki shejh, ucenjak ehli sunneta koji govori o novotarijama prevashodno jasno precizira da se radi o novotarijama u vjeri i podmetanjima u akidi (Sheriatsko znacenje) kao sto je u tekstu jasno naglaseno samo trebas pazljivo citati a takve novotarije su kao sto nas poslanik s.a.w.s kaze zabluda a svaka zabluda vodi u dzehenem (kao sto su ucenje Kurana za novac, mevludi, tavaf oko kaburova ili upucivanje dove kaburovima, zajednicki zikrovi itd itd)

Ovako mozemo da filozofiramo citav dan brate, sto nije moja namjera niti ce ikad biti. Na svako tvoje bukvalno, dvosmisleno ili filozofsko pitanje, mogu ti dati isti odgovor sto nije odlika ehli sunneta ili odgovor za dokazom iz Kurana i sunneta bez filozofiranja i udaljavanja od teme, ja bih radije da se drzimo teme, mislim da sam dovoljno odgovorio.

Postoji jasna razlika brate izmedzu bidata u vjeri i unaprijedzenih i sofisticiranih dunjaluckih inovativnih stvari koje mogu biti haram ili halal u zavisnosti od svrhe proizvodnje tih stvari (ako je svrha proizvodnje da se tim stvarima cini Haram ili jos gore sirk) onda su takve stvari zabranjene ako je suprotno onda nisu, postoje mnoge stvari koje nam olaksavaju dunjalucke poslove kao i aktivnosti u sirenju dawe, a takodze postoje i mnoge bespotrebne stvari-luksuzi koje je prece izbeci, kao i stvari koje su ociti Haram.

Kao sto rekoh ne zelim da ulazim u bespotrebnu filozofsku diskusiju jer je tekst jasan i znacenje rijeci Novotarija jasno definisana i na sta se prije svega odnosi. A takodze nemam namjeru niti da se ne dao Allah oholim ili inatim, jednostavno ja sam ti odgovorio na ono sto si trazio a kako si ti shvatio ili sta si mislio to je tvoje, ne zelim da se udaljavam od teme a pogotovu ne da filozofiram i kontriram.

Novo na naslovnoj