Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

Nova naslovna forums Multimedija Islam video DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA? Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

#15105

Anonimno

@crnezastave1. To sto nisi razumio kljucan dio teksta kojeg sam napisao jeste rezultat pogresnog shvatanja ove mesele. Iako sam na kraju teksta podvojio, i primjerima precizirao, da se novotarije djele na dvije vrste: 1) Novotarije i vjeri i 2) Novotarije koje su izvan vjere, koje se neticu vjere tj. koje se ticu dunjaluka, ti opet nisi bio u stanju da shvatis osnovu ove mesele, a ja cu pokusati da jos jednom uprostim ono sto je vec predhodilo u tekstu kojeg je brat Halid postirao.

Osnova u vjeri, ibadetu jeste haram, osim onoga sto je propisano Kur´anom ili sunnetom poslanika sallallahu alejhi we sellem!
Osnova u dunjaluku jeste halal, osim ako se ustanovi zabrana tj. haram!

I ovo je definicija koju nisi razumio, te si stavio 3 upitnika, i tvoje neshvatanje ove definicije jeste rezultat tvojih pitanja i tvoje subhe po pitanju ove mesele.

A evo i jos prostiji primjer za tebe. Ako bi se ustanovilo da su arheolozi pronasli obucu, poslanika sallallahu alejhi we sellem, opet nam ne bi bilo zabranjeno da hodamo u patikama, cipelama, papucama i td., kao sto nam ne bi bilo haram (zabranjeno) da letimo avionom, kada bi Allah vratio cilim (tepih) Sulejmana alejhisSelam! Jer se ove stvari ne ticu dina (vjerovanja) a din je potpun jer je Allah rekao: “Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera. (Prevod znacenja El-Maide, 3.) “

Prema tome svaka novotarija u vjeri je dalalet (zabluda) a svaka zabluda vodi u vatru! Isto tako postoje novotarije koje izvode iz vjere i novotarije koje ne izvode iz vjere.

Sto se tice novotarija (novina, izuma, otkrica) koje se neticu vjere, tj. ticu se dunjaluka, osnova kod njih je halal i moze se reci da su pohvalne ako se muslimani njima koriste u svemu sto je halal.
Nadam se da si sada nesto razumio. A sjetio sam se da si postavio i ovo pitanje: “Ko ne tekfiri kafira – kafir je, sto bi moglo da znaci, ko tekfiri kafira nije kafir?
Sta ako kafir tekfiri kafira?

Te mi nece biti cudno ako opet uslijedi jos neko pitanje (subha) slicna predhodnim!

Novo na naslovnoj