Reply To: Odg: Athari i Vasitijska akida

Nova naslovna forums ISLAM Islamsko vjerovanje – akida Athari i Vasitijska akida Reply To: Odg: Athari i Vasitijska akida

#8025

Anonimno

Kako sam doznao sa wikipedije Athari akida je u stvari ta Vasitijska akida o kojoj govorimo. Oni zasnivaju vjerovanje onakvo kako su tumacile prve tri generacije Selefija, akidu. Ne zna se ko je osnivac Athari akide ali Athari akida se vezuje za Ahmeda bin Hanbela kao glavnog ucenjaka koji je podrzao takvo vjerovanje. Athari akida odbacuje filozofske argumente tumaci akidu onako kako je Allah sebe predsavio u Kur'anu, sunnetu i kod Ashaba r.a. Atharije vjeruju sve Allahove karakteristike i smatraju da je to pravi put i prava istina islamskog vjerovanja. I istina to je Pravi Put jer ono sto uce Asharije i Maturidije nema veze sa Poslanikovim s.a.v.s. sunnetom. Athari akida nije ogranicena samo na Hanbelijski mezheb nego nju prihvacaju i druge skole a poznato je da je Imam Tahawi rahimehulah vjerovao u Athari akidu.

Nakon citanja Vasitijske akide koju je napisao Sejhul Islam Ibn Tejmije rahimehullah dosao sam do zakljucka da su muslimani prosli kroz velika iskusenja i da je malo falilo da skrenu sa puta. Hvala Allahu te je ostavio pero nasim ucenjacima koji su sacuvali originalno vjerovanje u Allaha a dobra akida je vazna za muslmanskog vjernika jer mnogi do kasno nisu znali o cemu se zapravo radi. Kao mali slusao sam od moje rahmetli majke kako nam objasnjava da Allah nije na nebu nego je on svuda i to je bilo nesto normalno. Naravno da ona nije kriva za takvo vjerovanje jer kod nas se dugo nametalo takvo vjerovanje koje je u sprezi sa Grckom filozifijom. pa onda mogli smo imati prilke da se susretbnemo sa tomovima knjiga koje objasnjavaju kitnjastom i uvijenim jezik Allahovu bit. Mnogi ni sami nisu mogli nista razumijeti jer ta filozofija nije srodna Islamu i Muhammed s.a.v.s. se nije bavio filozofijom nego realnim cinjenicama i to je pravi originalni char Islama. iskreno kad sam prvi put cuo da Allah ima ruke mislio sam da se radi o sali jer nisma mogao vjerovati da je to moguce sve dok nisam procitao ajet iz Kur'ana kojeg je preveo Dzemaludin Causevic. Allahov rahmet na njega jer on je vrlo dobro preveo Kur'an znajuci da je to on prevodio u vrijeme kada nije bila razvijena telekomunikacija medju muslimanima. Uporedjivao sam ajete sa vasitijske akide i sa ajetima prijevoda Kur'ana Causevica i oni su se podudarali takoi da sam zakljucio da je Reis Causevic ucinio dobar posao.

Novo na naslovnoj