Reply To: Odg: Elvedin Hegić – Borac protiv selefija, silovatelj i ubica!!

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Elvedin Hegić – Borac protiv selefija, silovatelj i ubica!! Reply To: Odg: Elvedin Hegić – Borac protiv selefija, silovatelj i ubica!!

#11873

Anonimno

Esselamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu draga i posovana braco i cjenjene sestre osjecam potrebu da vas upozorim na ove smutljivce!!!

Naime,, ova sekta pojavila se u zadnoj cetvrtini proslog hidzretskog stoljeca. pripisuje se Abdullahu Hereriju Habesiju, koji je dosao u Sam i donijo svoje zabludjele ideje i nastrana misljenja .Izuzetno plodno tlo za sirenje svoijh novotarija nasao je u Libanu , a prije toga izazvao je veliki nered u svojoj zemji ,i njegovi sugradzani su ga nazvali sejhul-fitna (izvor nereda) .Vjerovanje je sklopio od dzehmijskih, mutezilskih, sufiskih i drugi zabluda. Posmatrajuci njihove stavove i misljenje, tvrdimo da su HABESIJE izasle iz okvira muslimanskog korpusa (ehli-sunneta).Abdullah habesi napisao je nekoliko podlikacija, a najpoznate su sledece WL-mekalatul-sunijja, et-teakubul-hasis, en-nehdzus-sevi, sarihul-bejan… pored toga sto je u tim svojim publikacijama iznijo iznimna mislJenja i zabludjele stavove,, nevjernicima je proglasio sledece islamske autoritete; Ibn Tejmijju, Albanija,Sejida Kudba i neke druge, posebno se okomijo na casnog ashaba Muaviju b. ebu sufjana vrijedzajuci ga kada je rjec o njihovim nasrtranim stavovima u vjerovanju , kao primjer navodimo sledece ; uvjereni su da djela i iman nemaju veze, a to je murdzijsko vjerovanje- sljedbenici ehli-sunneta jednoglasni su u misljenju da su djela elementarni dio imana,,dopustaju upucivanje dove trazenje pomoci i utocista kod mrtvih ,

sto je oprecnom jasnim ajetima , hadisima i konsenzusu svih muslimana,, Abdullah Habesi smatra da kuran nije Allahova rijec u pravom smislu on drzi da je DZibril,alejhis -selam ,od sebe govorio ono sto je Allah zelio reci,,

smatra da je Allah kadar uciniti vecinu stvari. ali nije kadar uciniti sve,, svevisnji ALLAH PRINUDIO NEVJERNIKE DA BUDU NEVJERNICI.276 a kada je rec o njegovom famoznom fikhu Habesi je i tu zastranio , izmedzu ostalih u sledecem stvarima dopusta klanjanje s necistotom ,mokracom i izmetom na tijelu;277 ciscenje vodom nakon fizoloske potrebe smatra jako ruznom svari ;278 dopusta kockanje s nevjernicima i otudzivanje komsijinig imetka ako je nevjernik;279 smatra da zjena nije gresna ako izadze iz kuce namirisana i uljepsana pod uvjetom da nosi hidzab ;280 po njemu odnos s dvospolcima za koje se ne zna kojem spolu pripadaju ne kvari post;281 smatra da valute koje ljude koristi danas ne podlijezu zekatu;282,,, nakon spomenutog vidimo da je lider ove zabludjele SEKTE nestabilna licnost koja govori po svojim prohtjevima i ravna se prema svojim strastima , suprostavjajuci se jasnim argumentima . misljenjima ashaba,tabiina imama 4 pravne skole i konsenzusu svih muslimana .

Zato je vjernicima obaveza ljudima ukazivati na zabludu habesije kako bi se klonili njihovih ideja ,a Allah najbolje zna!!!

Novo na naslovnoj