Reply To: Odg: Noćas uživajte u kiši meteora

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Zanimljivosti Noćas uživajte u kiši meteora Reply To: Odg: Noćas uživajte u kiši meteora

#12167

Anonimno

Sura El-Hidžr. Ajeti 16, 17 i 18

“Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za one koji ih posmatraju ukrasili.”
“I čuvamo ih od svakog šejtana prokletog.”
“A onoga koji kradom prisluškuje stiže svjetlica vidljiva.”

Neki kažu da se pod pojmom el-burduž misli na Sunčev i Mjesečeve postaje, sazviježđa kroz koja prolaze. ´Atijje El-´Avfi kaže: “Ovdje se pod pojmom ‘el-burudž’ misli na dvorce sa čuvarima gdje je Allah učinio da svjetlice čuvari dvorcima budu i da se šejtani ne vraćaju i da nebeski skup ne prisluškuju. Onome koji je od njih neposlušan i koji se približi da bi kradom prisluškivao, svjetlica vidljiva dođe i uništi ga…”

Prije nego što ga svjetlica stigne, možda će govor koji je čuo prenijeti onome ispod sebe kojeg će opet drugi uzeti i dostaviti ga do svog ortaka, o čemu se govori u vjerodostojnom hadisu.

Tumačeći ovaj ajet El-Buhari prenosi od Ebu-
Hurejrea predanje koje seže sve do Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji kaže: (695) “Kada Allah odredi neku stvar na nebu, meleki u znak pokoravanja Allahovoj riječi krilima udare. Ta je riječ kao kad lanac po glatkoj stijeni udari.”

Alija i neki drugi osim njega kažu: “Strah ih obuhvati (tj. stanovnike neba),a kada strah iz njihovih srca bude otklonjen, kažu: ‘Šta je Gospodar vaš rekao?’ A drugi odgovore, za ono što je rekao: ‘Istinu (je rekao)! On je Uzvišeni i Veliki.'” To oni koji kradom prisluškuju čuju, a koji su ovako jedan iznad drugog, opisao je to Sufjan svojom rukom, raširivši između prstiju svoje desne ruke, staviviši jednog iznad drugog – možda svjetlica stigne onoga koji prisluškuje i sprži ga prije nego što to on prenese svom ortaku.

Možda ga svjetlica i ne stigne, tako da on obavijest prenese onome do sebe, a ovaj dalje onome ispod sebe, dok je konačno na Zemlju ne dostave. Možda ga svjetlica i ne stigne, kaže Sufjan. Možda je Sufjan još dodao: “Tako da obavijest do Zemlje dođe i u usta vrača ili proroka ubačena bude, a koji onda uz nju još stotinu laži slaže pa mu povjerovano bude. Ljudi su govorili: “Zar nas nije on obavijestio da će se u tom i tom danu desiti to i to pa vidimo da se obistinila riječ koja se čula na nebesima.”

Tefsir Ibn Kesir.Novo na naslovnoj