Reply To: Odg: Polemika vladike i reisu-l-uleme

#11913

Anonimno

Dragi brate Sebab.
Molim Allaha swt da se smiluje i tebi i meni i izvede nas hairli iz ove price. Nisam mislio raspravljati, samo skrenuti paznju da se na osnovu nejasnog teksta ne zuri sa tekfirom. Zasto nejasnim?
Zato sto su Bosnjaci nacija, a ne vjera. BiH kao narodi cine Srbi, Hrvati, Bosnjaci i ostali.
Jedan mali dio opisa Bosnjaka moze dati uvid u konfuziju koristenja naziva Bosnjak: Paradoks je da je jedno od najstarijih povijesno-teritorijalnih imena (doduše, u modificiranome turskom obliku), Bošnjak, postalo najmlađim nacionalnim imenom-plebiscitarno je usvojeno 28. rujna 1993. na Drugoom bošnjačkom kongresu kao novo staro ime za pripadnike naroda koji se dotada službeno zvao Muslimani. Tako je narod kojega korijeni sežu u slavenska osvajanja i seobe u 6. i 7. stoljeću, a identitet u odnosu na susjedne narode od 15. stoljeća i turskih osvajanja, konačno postao nacijom u punom smislu riječi.
Mnogo ljudi u BiH kaze da su Bosnjaci, ali “nisu neki vjernici”. Stoga ja licno potpuno odvajam pojam musliman i bosnjak.
I stoga u njegovoj izjavi ne vidim rijeci kufra jer mogu imati dvosmisleno znacenje (moje misljenje) tj da bosnjaci kao nacija ne zele islamsku drzavu (sto je potpuna istina) i da muslimani ne zele islamsku drzavu, sto bi bilo paradoksalno.
Procitaj ponovo moj prvi tekst pa ces vidjeti da ja ne pokusavam da opravdam ovog covjeka, vec se moje misljenje najvjerovatnije slaze s tvojim, ali zbog mnogih drugih izjava i djela (kao dova za Habsburga, hadis: Nece nastupiti Sudnji dan dok god se cuje ezan u Plavu i Gusinju i sl), ali ne smijem biti nepravedan pa traziti kufr tamo gdje nije precizan.
Allah te pomogao.
Es selamu alejkum.

Novo na naslovnoj