Reply To: Odg: Polemika vladike i reisu-l-uleme

#11929

Anonimno

Šebab post=6735 wrote:
Jedan od razloga sto sam pokrenuo ovu temu je taj sto bi mi ucenija braca ukazala na to, da li bi pogrijesio kada bi svakom ko zna da ceric ne zeli islamsku drzavu, i zna da je to kufr u Allaha, i pored toga ga i dalje smatra svojim verskim vodjom, dali bi mu ja ucinio nepravdu ako bi ga optuzio da i taj pojedinac ne zeli islamsku drzavu.

Brate Sebab, koliko vidim ja i ti se nerazumjemo nikako, navescu ti jedan primjer, kako bi ti ukazao da ako tog pojedinca optuzis time da ne zeli Islamsku drzavu da bi mu ucinio nepravdu. Pa cak i ako zna da je to sto je Ceric reko kufr i dalje ga smatra reisom reisom.

Osoba (A) (U ovom slucaju Ceric), Osoba (B) onaj koji ga smatra reisom i osoba (C) si ti. Osoba (A) kaze da nije dozvoljeno (haram) ozeniti teticinu ili kaze da nije dozvoljena (haram) poligamija ili kaze bilo koju drugu stvar koja je veliki kufr… Nemozes pripisati osobi (B) isti govor (tj. ucinio bi mu nepravdu) iako osoba (B) zna da su te stvari kufr.
Mozda osoba (B) smatra da ako bi se osoba (A) upozorila na odredjenu gresku, i sta ona za sobom povlaci, da bi se osoba (A) povratila od onoga sto je rekla, i time je opravdava. Ili mozda ima neku drugu subhu kojom opravdava osobu (A)

Tako brate ni ti nemozes obavezati osobe (B) na govor/stav osobe (A) sve dok osobe (B) jasno ne dodju sa ovim stavom!

Nadam se da si me sada shvatio.

Novo na naslovnoj