Reply To: Odg: Ubijen Americki ambasador u Libiji

#12019

Anonimno

” Ovo je jako važna stvar. Mnogo je priča ovih dana oko traženja dozvole (za džihad) od vladara! Ja vas pitam: neko napadne na vašu kuću i hoće da vas ubije, šta je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we selleme, rekao: “Onaj ko pogine braneći svoju imovinu je šehid, onaj ko pogine braneći svoj život je šehid; onaj ko pogine braneći svoju vjeru je šehid, onaj ko pogine braneći svoju familiju je šehid.” (prenosi se od Seida bin Zejda a bilježe ga Ebu Davud i Tirmizi). Siguran sam da svi znate ovaj hadis.

Znači, ako vas neko napadne, dođe vam u kuću i stavi vam pištolj na čelo u namjeri da vas ubije, vi ćete se braniti, ovo je poznato u islamskom fikhu kao “defu es-sail”, nešto što je veoma jasno!

Treba li vam odobrenje od emira, vladara?

Čovjek uperio pištolj u vas, i vi ćete uzeti telefon da nazovete predsjednikovu ili kraljevu rezidenciju i sačekati dok prođete kroz sve procedure prije nego se čujete s njim i pitate: “Izvinite, smijem li se, molim vas, braniti, neko hoće da me ubije?”

Ima li ovo smisla?
Pa ako ne trebate odobrenje od imama7 da odbranite sebe, zar onda trebate odobrenje od imama da branite Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme!?

Čemu rasprava oko traženja dozvole od imama kada je status Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme, daleko veći od njegova!

Ko je imam ili bilo ko drugi da od njega tražiš dozvolu da braniš Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme?!

Braćo i sestre, imajte na umu o kome mi pričamo! Govorimo o Allahovom Poslaniku, sallAllahu alejhi we selleme! Ne treba vam ničije odobrenje da branite čast Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme! On je iznad svih ljudi!

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we selleme, je onaj na koga Allah i Njegovi meleci i vjernici donose salavat (blagosiljaju ga)!

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we selleme, je poseban i za njega se veže poseban propis, on se drugačije tretira!

Ova pravila traženja dozvole se ne primjenjuju na Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme! Ova stvar mora biti jasna!”

Transkript audio predavanja šejha Envera el-Avlakija

Novo na naslovnoj