Reply To: Odg: Ubijen Americki ambasador u Libiji

#12040
Admin
Admin
Keymaster

AK47 post=6853 wrote:

Hoćeš li mi reći, Abu Muhamede, koja je svrha postavljanja ovih Fewzanovih fetvi? Da li se ti slažeš sa njima, ili si ih postavio kako bi dokazao da je Fewzan “ulema taguta”? Smatraj ova pitanja zahtijevom.

El Fewzan u fetvi koju si postavio govori o vladaru muslimanu, koji vlada Šerijatom, kako on smatra saudijske tagute. Njemu ili nisu poznati kufrovi saudijskog režima, što je vrlo moguće, ili pravda saudijski režim tamo gdje misli da je taj režim opravdan. U tom slučaju je normalno da onaj ko se bori protiv tog režima bude haridžija, jer se bori protiv islamskog režima.

Ako su pak Fewzanu pozati kufrovi saudijskog režima, a on ih brani, i zna da su taguti, onda nema sumnje da je on od uleme taguta, osim ako to radi u prisili. Ja lično ne vjerujem u ovaj drugi scenario, već vjerujem da šejh Fewzan, Allah mu oprostio grijehe, pripada skupini učenjaka koji smatraju saudijski režim islamskim, pa shodno tome proglašava havaridžima oni koji tekfire taj režim ili se bune protiv njega.

Brate jel ti možeš da povjeruješ da postoji čovjek koji ima veliko znanje kao Fewzan, koji se nalazi na licu mjesta tamo gdje je kufr otpadničke Saudijske vlade, Allah je u zemlju zatro, jasan kao što je jasan vedar dan bez ijednog oblačka, da stvarno misli da su oni na pravom putu i da je vladar Saudije vjerodostojan Islamski vladar? Samo Allah zna šta mu je u srcu, ali ja ne mogu da pojmim da je moguće da sa svim svojim znanjem i očiglednim dešavanjima oko njega i dalje misli da muslimani trebaju stajati uz Saudijski režim.
Koji god slučaj bio s njim – on je u Saudijskom kampu, on je sa njima, brani otpadničku vladu i poziva muslimane na pokornost otpadniku Al-Saudu. Znači u tom je taboru. A njegov nijjet je Allahu poznat.

Moj stav po pitanju onih koji brane tagute je stav šejha Ali el Hudajra, Allah ga oslobodio iz zatvora saudijskog taguta. Ali el-Hudajr je imam islamske akide u našem vremenu, kome čak i ljudi koji ne misle kao on, priznaju titulu odličnog poznavaoca akide (čak i Zajid Ljakić ga spominje kao ispravnog učenjaka akide).

Fetva u pogledu onoga koji se odbrambeno prepire u korist taguta

Pitanje:

Postoje određeni pojedinci koji (u raspravama) brane tagute dan i noć, i hudždže (dokaz) je uspostavljen nad njima desetine puta – pa ipak oni čine opravdanja za djela (postupke) taguta.

Pa, kakav je propis u pogledu ovakvog pojedinca?

Šejh ‘Ali el-Hudajr (Allah ubrzao njegovo oslobađanje) je odgovorio:

Ako su ovi taguti u njegovim očima kafiri, tj. da je njihov kufr ustanovljen – i on ih vidi kao kafire – a onda ih ipak brani, onda je on kafir, baš kao i oni.

Kao što je Allah rekao:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ

”Oni koji ne vjeruju su zaštitnici jedni drugima…” [1]

I zato što je njegovo djelo branjenja njih – tavalli (prijateljevanje) sa njima. A Allah je rekao:

وَكَذَٰلِكَ نُوَلِّي بَعْضَ الظَّالِمِينَ بَعْضًا بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

”Tako Mi činimo zulumćare evlije (pomagače i prijatelje) jedne drugima, zbog onoga što su zaradili.”[2]

I Uzvišeni je također rekao:

وَإِنَّ الظَّالِمِينَ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۖ وَاللَّهُ وَلِيُّ الْمُتَّقِينَ

”Zaista su zulumćari evlije (pomagači i zaštitnici) jedni drugima, a Allah je veli (pomagač i zaštitnik) muttekija (bogobojaznih).”[3]

Ali, s druge strane:

Ako on misli da su ti vladari na islamu, ili on sumnja u stvarnost njihovog stanja – onda, sve dok ti nastavljaš da mu upućuješ svoj iskren savjet i opomenu, onda si ti ispunio svoju obavezu (odgovornost).

Ali, i ako on misli da oni nisu na kufru, ali je svjestan njihovog zulma i izdajstva, pa ipak se raspravlja u njihovu odbranu – onda za njega važe riječi Uzvišenog Allaha:

وَلَا تُجَادِلْ عَنِ الَّذِينَ يَخْتَانُونَ أَنْفُسَهُمْ

„I ne brani one koji su u dušama svojim podmukli.“[4]

وَلَا تَكُنْ لِلْخَائِنِينَ خَصِيمًا

“i ne budi branilac izdajnicima.”[5]

قَالَ رَبِّ بِمَا أَنْعَمْتَ عَلَيَّ فَلَنْ أَكُونَ ظَهِيرًا لِلْمُجْرِمِينَ

“Gospodaru moj,” – reče -, “Zbog blagodati koju si mi ukazao, više nikada mudžrimima (zločincima) neću biti od pomoći!”[6]

Autor: Šejh ‘Ali bin Hudajr el-Hudajr

Iz knjige Učenjaci nasljednici vjerovjesnika

[1] Sura El-Enfal, 73. ajet

[2] Sura El-En'am, 129. ajet

[3] Sura El-Džasije, 19. ajet

[4] Sura En-Nisa’, 107. ajet

[5] Sura En-Nisa’, 105. ajet

[6] Sura El-Kasas, 17. ajet

Novo na naslovnoj