Reply To: Odg: Ubijen Americki ambasador u Libiji

#11891

Anonimno

Film “Nevinost muslimana” djelo je Nakoula Basseleyja Nakoule

Američka policija identificirala je čovjeka koji je snimio film “Nevinost muslimana” koji je u islamskom svijetu izazvao velike proteste. On je Nakoula Basseley Nakoula, javlja agencija AP.

Nakoula je tvrdio kako je bio samo saučesnik u snimanju filma, ali ne i to da je režiser istog. Iako su svjetski mediji prije prethodno objavili ime Sama Bacilea kao čovjeka koji stoji iza filma “Nevinost muslimana”, telefonskim prisluškivanjem američka polcija je došla do Nakoule.

Nakoula je bivši prevarant, piše portal huffingtonpost.com, koji je osuđivan za razne bankovne prevare zbog kojih je u zatvoru proveo 21 mjesec i morao platiti kaznu u iznosu od 90.000 dolara. Nakoula sebe opisuje kao Kopta, odnosno egipaskog kršćana što je u suprotnosti sa onim prijašnjim tvrdnjama kako iza filma stoji Jevrej.

Muslimani su u filmu prikazani kao nemoralni i nasilni, a ruglu je izvrgnut i poslanik Muhamed, a među temama su bili i homoseksualnost i pedofilija. Protesti protiv filma su održani i u Maroku, Egiptu, Sudanu i Tunisu, gdje su demonstranti spalili američku zastavu.

Glumci u filmu su izjavili kako ih je osoba koja se predstavljala imenom Sama Bacilea prevarila i da nisu znali da film u negativnom kontekstu prikazuje poslanika Muhammeda i islam. Originalni naziv filma, tvrde glumci, bio je “Pustinjski borci”.

klix.ba

Novo na naslovnoj