Reply To: PROGLAS ULEME UMMETA O DŽIHADU U SIRIJI

Nova naslovna forums ISLAM Džihad PROGLAS ULEME UMMETA O DŽIHADU U SIRIJI Reply To: PROGLAS ULEME UMMETA O DŽIHADU U SIRIJI

#17016

Anonimno

sandzakmuslim post=12294 wrote: Kako možemo prepoznati pravu ulemu od pale u očima muslimana? Mislio sam da sva ulema prođe najmanje 30 godina verske škole pre nego što dobije status uleme.

Es sellamu alejkum ve rahmetullahi ve barakatuhu!

Probaću kratko odgovoriti na Vaše pitanje na osnovu onog što ja primjenjujem. Tačno je što kažete da ulema treba proći dugi niz godina izučavajući vjeronauku. Stvar je u tome da mnogi danas ili ne provedu dovoljno vremena, ili provedu, izučavaju fikh, stiču znanje o principima vjere, hadisima, i drugom iz neprovjerenih izvora. Treba se sagledati ko su bili učitelji te uleme koju spominjete, odakle su stekli znanje, koje hadise su proučavali, koju su školu završili (gdje su studirali). Ako i to nije dovoljno, imate puno informacija ovdje na forumu kao i na drugim sajtovima na Internetu gdje se to može provjeriti. To Vam dođe kao kad pitate sina o djevojci koju bi htio da ženi. Ne donosite mišljenje samo o njenom ahlaku i imanu već i o njezinim roditeljima, porijeklu.
Na kraju, pitajte braću i sestre na forumu kako da uzmete mišljenje određenog alima jer nekad nije dovoljno ni čitanje, ali ima braće i sestara koji će Vam pomoći da razaznate čije mišljenje se može uzeti zaozbiljno.

Novo na naslovnoj