Allahovo svojstvo

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Allahovo svojstvo

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  petramwg173 prije 5 godine, 3 mjeseci. This post has been viewed 240 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #15421

  Es-Selam Alejkum!

  Akida Ehli sunneta je da Allah ima dvije ruke, kao što se navodi u Kur'anu i Sunnetu, i u to nema sumnje, ali dali svaki put kad se spoemene Allahova ruka misli bukvalno na ruku ili je u prenesenom smislu?

  Primer: . Ebu-Musa el-Eš'ari, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: “Zaista, Allah, dž.š., drži Svoju ruku ispruženom tokom cijele noći, primajući pokajanja onih koji su danju griješili, a danju pruža ruku, primajući pokajanja onih koji su noću griješili, sve dok sunce ne izađe sa zapada (kao jedan od predznaka kraja ovoga svijeta).” (Muslim) Dali je ovo u prenesonom smislu ili Allah zaista drži svoju ruku ispruženom…?

  Kao…čovjek ima dvije ruke, al nekad se kaže, Pružio sam ti ruku i on se uz Allahovu moć i odredbu izvukao iz tog i tog problema. Znači ovde je u prenesenom smislu i ako čovjek zaista ima dvije ruke.

  Kakvo je vaše mišljenje?

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj