Čemu dati prednost-znaju, pozivanju ka Allahu ili džihadu na Allahovom

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Čemu dati prednost-znaju, pozivanju ka Allahu ili džihadu na Allahovom

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 203 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8661

  Anonimno

  [attachment=130]rsz_1387w8x62808_01.jpg[/attachment]

  Pitanje: Kada je u pitnju stjecanje znanja, pozivanje ka Allahu i džihad na Allahovom putu, neki omladinci ostaju zbunjeni jer neznaju čemu dati prednost, odnosno koju od navedenih stvari treba staviti na prvo mjesto?

  Odgovor: Traženje znanja i islamski poziv nisu u oprečnosti, jer je moguće da ih čovjek objedini tako da istovremeno bude tragalac za znanjem i pozivalac ka Allahu, dželle šanuhu. Zapravo, svaki tragalac za znanjem obavezan je da ujedno bude i pozivalac ka Allahu, jer djelovanje na polju islamskog misionarstva je jedan od plodova znanja. Vjerovjesnik, sallAlahu ‘alejhi ve sellem, rekao je: “Ukoliko poznaješ barem jedno šerijatsko pitanje, pozivaj ka Allahu s tim što znaš, jer je ono dio Allahovog šerijata.”

  Što se tiče davanja prednosti znanju nad džihadom ili džihadu nad znanjem, ovo se razlikuje shodno sljedećem:

  – Različitost njihovog statusa, znači: ukoliko je u datom momentu traženje znanja obaveza, a džihad dobrovoljan, onda nema sumnje da je obaveza dati prednost traženju znanju, jer je to obaveza strogog karaktera. Ukoliko je, pak, džihad stroga obaveza, a traženje znanja dobrovoljno, onda nema sumnje da se prednost daje džihadu, zato što je on stroga obaveza.

  Međutim, ukoliko su traženje znanja i džihad obavezni, ili su oboje dobrovoljne, čemu onda dati prednost?

  – Ovo se odnosi na drugu spomenutu stvar, a to je različitost osobe. Nekim ljudima bolje je da prednost daju džihadu, a nekim traženju znanja.

  Čovjeku koji je jak, hrabar, odvažan i poznaje savremene načine ratovanja, a s druge strane slabije pamti i teže shvata, kažemo: “Džihad je za tebe bolji.”

  Međutim, čovjeku koja je sušta suprotnost predhodnika, dakle, niti ima jako tijelo niti poznaje načine ratovanja, ali je vrlo oštrouman i inteligentan te dobro pamti i shvata – kažemo da treba dati prednost znanju, jer za svaku situaciju postoje posebni propisi.

  Da rezimiramo: Znanje i poziv ka Allahu nisu u suprotnosti jedno s drugim. Poziv je plod znanja, a objediniti i traženje znanja i djelovati na polju pozivanja u Allahovu vjeru, označava potpunost znanja. Što se tiče znanja i džihada, na njih gledamo dvojako. Ukoliko je jedno od njih obaveza, a drugo dobrovoljno djelo, prednost bez sumnje dajemo onome koje je obavezno. Ukoliko su oba obavezna ili oba dobrovoljna djela, onda to gledamo na drugi način: shodno sposobnostima i afinitetu svakog čovjeka, jer se ljudi u tom pogledu međusobno itekako razlikuju.

  Šejh Muhammed b. Salih el-Usejmin, rahimehullah

  Izvor: http://www.stazomislama.com/fetve-i-odgovori/fetve-uleme/470-chemu-dati-prednost-znaju-pozivanju-ka-allahu-ili-dzihadu-na-allahovum-putu

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj