Da li je dozvoljeno aplaudirati (pljeskati rukama) prilikom proslava..

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Da li je dozvoljeno aplaudirati (pljeskati rukama) prilikom proslava..

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 700 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #5948

  Anonimno

  Pitanje: Da li je dozvoljeno aplaudirati (pljeskati rukama) prilikom proslava i drugih prigoda?

  Odgovor: Aplauz je neislamski džahilijjetski običaj i čin. U najmanju ruku možemo reći da je mekruh (pokuđeno djelo), dok svi dokazi upućuju na njegovu zabranjenost. Muslimanima je zabranjeno oponašati nevjernike. Allah, subhanehu we te’ala, opisujući nevjernike kaže (u prijevodu značenja): ”Molitva njihova pored Hrama svodi se samo na zviždanje ili pljeskanje rukama .”

  Riječ ‘mukaun’ označava zviždanje, a riječ ‘tasdije’ pljeskanje rukama. Kada se vjernik oduševi nečim, što je čuo ili vidio, sunnet je da kaže ‘SubhanAllah’, ili ‘Allahu ekber’, kako se prenosi u velikom broju hadisa od Allahovog Poslanika, sallAllahu ‘alejhi we sellem. Jedini vid pljeskanja, koji je dozvoljen, je onaj kada žene klanjaju za muškarcima, pa se desi da imam pogriješi. Tada je propisano da žena udari rukom o ruku, tj. dlanom desne ruke po nadlanici lijeve ruke. Muškarci to čine upozoravanjem imama riječima ‘SubhanAllah’, kako se prenosi od Poslanika, sallAllahu ‘alejhi we sellem. Vidimo, da ako bi muškarci aplaudirali, to bi bilo oponašanje nevjernika i žena, što je u svakom slučaju zabranjeno.

  Odgovorio: Šejh Ibn Baz

  (Izvor: Fetve učenjaka dvaju harema – 251 str)

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj