Hrvatska: Vojnici ispraćeni u Afganistan

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Hrvatska: Vojnici ispraćeni u Afganistan

Ova tema sadrži 4 odgovora, ima 4 glasa, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 1 mjesec. This post has been viewed 162 times

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #11689

  Anonimno

  Novih 300 hrvatskih vojnika ispraćeno je u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. U skladu s izlaznom strategijom NATO-a iz te azijske države, 20. kontingent broji manje vojnika od prethodnog, a Hrvatska će do kraja iduće godina broj učesnika u mirovnoj misiji smanjiti za 100.

  Svečanom ispraćaju 306 pripadnika vojske i policije prisustvovao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

  „Veliki je izazov otići u takvu operaciju. Nažalost, znate i sami, tamo se gine. Vaša temeljna zadaća je da sačuvate vaš život, živote suradnika, kolega i prijatelja“, poručio je Josipović članovima 20. kontingenta.

  Kao u prethodnim misijama, u ovoj također učestvuju vojnici partnerskih država iz regije – Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

  Makedoncu Kristijanu Serafimovu ovo je prvi odlazak.

  „Ljudski je da te bude strah, ali uz kolege iz Hrvatske i drugih država vjerujem da ćemo uspješno odraditi naš zadatak“, govori Serafimov.

  Saborska odluka

  I za mladog Krešu Boršića, hrvatskog vojnika, ovo je također prvi odlazak. Svjestan je opasnosti koje ga čekaju, ali straha nema. Za njega, kao profesionalnog vojnika, ovo će biti veliko iskustvo.

  „Želim vidjeti drugu kulturu, način rada u mirovnoj misiji, to je jedan od razloga zašto sam pristupio u oružane snage“, ističe on.

  Hrvatska u mirovnoj misiji u Afganistanu učestvuje od 2003. godine, a iskustva su zasad uglavnom pozitivna.

  „Teško je neke stvari predvidjeti, ali mi se pripremamo sukladno standardima naših partnera iz NATO-a. Crpili smo iskustva prethodnika“, navodi Željko Dadić, komandant 20. hrvatskog kontigenta u mirovnoj operaciji u Afganistanu.

  Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo izvještava kako je „sukladno odluci Hrvatskog sabora, prošle i ove godine u Afganistanu sudjelovalo do 350 vojnika“.

  „Početkom iduće godine počinje sustavno smanjenje, a do kraja 2013. u misiji ISAF Hrvatska će sudjelovati s najviše do 250 vojnika“, dodao je Čorkalo.

  Izvor: Al Jazeera

  #11707

  Anonimno

  Allah ih ubijo pa pouka drugima bili. amin o Silni o Mocni.

  #11722

  Anonimno

  Molom Allaha da se ni nespuste na tlo Afganistana AMIN ,AMIN, AMIN
  Allah ih unistio jos u vazduhu AMIN,AMIN,AMIN

  #11730

  Anonimno

  Amiin…

  #11732

  Anonimno

  Amin !

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj