HUTBA: O ISPRAVNOSTI I POKVARENOSTI SRCA II.DIO

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno HUTBA: O ISPRAVNOSTI I POKVARENOSTI SRCA II.DIO

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 4 mjeseci. This post has been viewed 129 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8545

  Anonimno

  HUTBA: O ISPRAVNOSTI I POKVARENOSTI SRCA II.DIO

  HATIB: Šejh Muhammed b. Usejmin,rhm.

  Hvala Allahu, Koji srcima upravlja i kako hoće ih okreće i Koji sve tajne zna, Koji tevbu (pokajanje) prima od onoga ko se pokaje i Koji žestoko kažnjava kada su srca okrutna.

  Svjedočim da nema drugog božanstva osim Allaha, Jedinog, Koji nema druga, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, koji je često govorio: “O Ti, Koji srcima upravljaš, učvrsti srca naša u pokornosti Tebi!”

  Neka je salavat Allahov i selam neizmjerni na njega, njegovu porodicu, ashabe i sve njihove sljedbenike u dobru do dana Sudnjeg.

  O ljudi! Bojte se Uzvišenog Allaha izvršavajući Njegovo naređenje, kloneći se Njegovih zabrana i poštujući Njegove propise.

  ذَٰلِكَ وَمَن يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقْوَى الْقُلُوبِ

  “A ko poštiva Allahove propise -znak je čestita srca (bogobojaznosti’)” (El-Hadždž: 32)

  I znajte da su se u ovom našem vremenu namnožili putevi koji vode okrutnosti srca, pa ih se klonite (pripazite), a tu, prije svega, spada obuzetost dunjalukom, opčinjenost njegovih ukrasima i uživanje u njegovim nasladama.

  Tu, također, spada i rijetko odlaženje u džamije i boravljenje u njima, te trošenje većine vremena u potrazi za dunjalukom i uživanju u njemu.

  Tu je, isto tako, i zaokupljenost gledanjem zabavnih ili zabranjenih prizora na TV ekranu ili videu kao što su: zavodljive slike i prizori, filmovi, serije i dr., ili, pak, slike koje se nalaze po novinama i časopisima.

  A tu je i bavljenje zabavom i razonodom: slušanjem muzike, i pjesama, što se uveliko širi i za što se uveliko propaganda među muslimanima vrši.

  A to su zabranjeni glasovi (zvuči i tonovi) koji usađuju nifak (iicemjerstvo) u srce, unose strasti i prohtjeve u dušu i sprečavaju slušanje Kur'ana, jer nespojivo je slušanje šejtanovog kur'ana i Kur'ana Rahmana, Milostivog Ailaha.

  A od stvari koje srce čine grubim i okrutnim jeste i praćenje sportskih igara i takmičenja, navijanje, bodrenje i njihovo gledanje te zauzetost i zaokupljenost njima u većini vremena, što je danas postalo glavna briga i preokupacija velikog broja muslimanske omladine i onih koji su zavedeni ovom besposlicom od koje nema nikakve koristi.

  U stvari koje srce čine tvrdim i okrutnim spada i učestalo žaljenje, smijanje, veselje i neozbiljnost, pa je musliman obavezan povesti računa o ovim stvarima…

  U navedene stvari, koje srce čine okrutnim, spadaju i zabranjena jela i pića, to jest njihovo jedenje i pijenje, jer njihovo je uzimanje štetno i zabranjeno a posljedice loše; ostavljaju tragove na moralu i ponašanju, slabe pokornost, a bodre i podstiču na griješenje. Ovo se jasno vidi na moralu i ponašanju onih koji “jedu” kamatu i mito i troše opojna pića i drogu, jer tragovi ovih poroka pojavljuju se na njihovim tijelima, u njihovom ponašaju i postupcima, a grijesi, općenito, čine srce okrutnim i tvrdim, zasljepljuju ga i zaklanjaju od njega svjetlo imana, vjerovanja i upute (hidajeta). Uzvišeni Allah kaže:

  كَلَّا ۖ بَلْ ۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا يَكْسِبُونَ

  “A nije tako! Ono što su radiliprekrilo je srca njihova!” (El-Mutaffifun:14)

  U (Ahmedovom) Musnedu i Tirmizijinom Džami'u stoji da je Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, rekao: “Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,: ‘Kada vjernik (mu'min) učini grijeh, u njegovom srcu ucrta se crna tačka, pa ako se pokaje, ostavi (griješenje) i istigfar učini – oprosta zatraži, njegovo srce očisti se, a ako nastavi sa griješenjem, nastavi se ucrtavanje crnih tačaka sve dok ne prekriju čitavo srce. To je “RAN” – hrđa (koprena) koju je spomenuo Svemogući i Uzvišeni Allah:

  كَلَّا ۖ بَلْ ۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا يَكْسِبُونَ

  “A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova!” (El-Mutaffifun:14)

  (Tirmizija kaže za ovaj hadis da je sahih).

  U stvari koje srce čine okrutnim spada i druženje sa zlikovcima i grješnicima i veza sa njima, jer čovjek se po društvu poznaje i: “ne pitaj za čovjeka nego pitaj za njegovog druga.”

  Uzvišeni kaže:

  وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنسَاهُمْ أَنفُسَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

  I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grješnici.” (El-Hašr: 19)

  A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svog sagovornika (druga) uporedio je sa onim koji puše u kovački mijeh; njegovo društvo će neizbježno zadesiti i snaći šteta koja zadesi i njega.

  Gospodaru naš, mi Te molimo za ispravnost i čestitotst naših srca! Gospodaru naš, o Ti koji srcima i pogledima upravljaš (i kada želiš ih usmjeravaš), učvrsti srca naša u pokornosti Tebi! Gospodaru naš, oživi i preporodi srca naša nurom (svjetlom) imana,…itd. (dova).

  Džema'at TEKBIR – Goražde

  27 Dzumade-l-ahir 1433 h.g./ 18 maj 2012 god.

  OBRADA: „EsSUNNE“
  http://www.essunne.com/HUTBE/hutba-o-ispravnosti-i-pokvarenosti-srca-iidio.html

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj