PODSTICANJE NA ISKRENOST I ODVRAĆANJE OD LAŽI

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno PODSTICANJE NA ISKRENOST I ODVRAĆANJE OD LAŽI

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 515 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8362

  Anonimno

  PODSTICANJE NA ISKRENOST I ODVRAĆANJE OD LAŽI

  Ovim hadisom (ukratko) pojasnićemo veliku bitnost posjedovanja osobine iskrenosti i podsticanja na istu ali i čuvanja od suprotne osobine od iskrenosti tj. od osobine koja se zove laž kroz prizmu vjerodostojnog hadisa voljenog Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem.

  حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهبْنِ نُمَيْرٍ حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ وَوَكِيعٌ قَالاَ حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ ح وَحَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ عَنْ شَقِيقٍ عَنْ عَبْدِ الله قَالَ قَالَ رَسُولُ الله -صلى الله عليه وسلم- «عَلَيْكُمْ بِالصِّدْقِ فَإِنَّ الصِّدْقَ يَهْدِى إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِى إِلَى الْجَنَّةِ وَمَا يَزَالُ الرَّجُلُ يَصْدُقُ وَيَتَحَرَّى الصِّدْقَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ الله صِدِّيقًا وَإِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ فَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِى إِلَى الْفُجُورِ وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِى إِلَى النَّارِ وَمَا يَزَالُ الرَّجُلُ يَكْذِبُ وَيَتَحَرَّى الْكَذِبَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ الله كَذَّابًا».
  Prenosi Ibn-Mes'ud, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Budite iskreni, zaista, iskrenost vodi ka dobročinstvu, i zaista, dobročinstvo vodi ka Džennetu. Čovjek će neprestano govoriti istinu i držati se iskrenosti sve dok ne bude upisan kod Allaha da je iskren. Čuvajte se laži, zaista, laž vodi u griješenje, i zaista, griješenje vodi u vatru. I čovjek će neprestano lagati i držati se laži sve dok ne bude upisan kod Allaha da je lažljivac.”[1]

  BIOGRAFIJA RAVIJE:

  Ebu-Musa Abdullah ibn Kajs ibn Sulejm el-Eš'ari je plemeniti ashab, bio je namjesnik Kufe. Preselio je 50. god. po Hidžri.

  KRATKI KOMENTAR HADISA:

  U hadisu je sugestija da onom ko se trudi da govori istinu da mu iskrenost postaje prirodna odlika, a onom ko namjerno laže i drži se laži, laž postaje prirodna odlika, i da se sa vježbanjem i sticanjem određenih osobina te osobine ustaljuju, bile one dobre ili loše. Ovaj hadis je dokaz važnosti osobine iskrenosti, te da ona vodi čovjeka u Džennet, i dokaz je koliko je laž ružna osobina i da ona vodi čovjeka u vatru.

  SMJERNICE:

  – Iskrenost je pohvalna moralna osobina na koju islam podstiče.

  – Od upute islama je da se čovječiji govor slaže sa onim što mu je u srcu.

  – Iskrenost je najljepši put za spas na dunjaluku i ahiretu.

  – Iskren mu'min je drag Allahu i ljudima.

  – Ukazivanje prijateljima da je iskrenost put spasa na dunjaluku i ahiretu.

  – Treba reći istinu kada učitelj pita o razlogu nemarnosti u pisanju zadaće.

  – Laž je ružna osobina koju je islam zabranio.

  – Vadžib je dati savjet onom ko laže da ostavi laž.

  – Laž je put koji vodi u vatru.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj