Pojam Zikra

Ova tema sadrži 1 odgovor, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 1261 times

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #8164

  Anonimno

  Es Selamu Alejkum,

  Zikr je lijeke za srce i svaki musliman mora osvjezavati svoje srce zikrom. Zato je zikr osnova namaza jer svaki namaz se ukrasi zikrom. To se naziva potpunim namazom kad je zavrsen zikrom. Zikr se ne cini padanjem u trans nego se cini razumom jer da bi smo bili dobro vjernici moramo biti razumom svjesni naseg Allaha. Mi ga kroz zikr moramo voljeti i moramo zudjeti za njim. Allah nam treba biti drazi i od nase porodice i od nasih roditelja. Nakon namaza mnogi ostanu u sjedecem polozaju te naastave da cine zikr a neko odluci da zikri stojeci najcesce vam Dzamije. Isto tako u Kur'anu je spomenuto zikrenje u lezecem stavu tako da mozemo zikriti i u lezecem polozaju jer Allaha voli kad mu njegov rob cini zikr. Zato Allaha kaze u Kur'anu:

  “U stvaranju nebesa i zemlje i u izmjeni noci i dana su,zaista znamenja za razumom obdarene;za one koji stojeci,sjedeci i lezeci Allah spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmisljaju.” (Ali-Imran 190-1)

  U ovom ajetu je mudrost koju pametan covjek mora shvatiti. Dugo se smatralo da musliman ne moze lezeci slaviti Allaha ali u ovom ajetu se jasno kazu da mozemo lezeci slaviti Allaha a to znaci da nakon namaza mozemo otici do kuce i lijepo legnuti i uciniti potrijebni zikr nakon namaza. Isto tako zikr se moze ciniti u lezecem polozaju pred spavanje kad izucimo dove i kad mozemo legnuti i uciniti zikr sa 33 puta subhanallah, elhamdulillah i allahu akbar.

  #8165

  Anonimno

  Isto tako lijepo je tokom dana prouciti 100 puta na tesbihu La Ilahe Illallahu Vahdehu La Serike leh Lehul Mulku ve Lehul Hamdu ve Huve ala Kuli Sejin Kadir. Taj zikr stiti od sejtana i od dzinna. Isto tako mozemo 100 puta prouciti Subhanellahi ve bi Hamdih takodjer i taj zikr je veoma vrijedan kod Allaha.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj