Sedžda Tilavet (sedžda prilikom učenja Kur´ana)

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Sedžda Tilavet (sedžda prilikom učenja Kur´ana)

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 4 mjeseci. This post has been viewed 6824 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8656

  Anonimno

  Kada musliman prouči neki od ajeta u kome se spominje sedžda ili čuje da ga je neko drugi proučio, Sunnet mu je učiniti sedždu. To će čuiniti tako što će donijeti tekbir (Allahu ekber) pri spuštanju na sedždu i dizanju sa sedžde. Na samoj sedždi će izgovariti:

  SEDŽEDE VEDŽH LILLEZ HALEKAH VE SAVVEREH VE ŠEKKA SEM´AH VE BESAREH BI HAVLIH VE KUVVETIH FE TEBREKELLHU AHSENUL-HLIKIN! (Moje lice pada na sedždu Onome Koji ga je stvorio i oblikovao i Koji mu je Svojom moći i snagom dao sluh i vid. Neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj.) (296)

  Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, o ovoj sedždi je rekao:

  ˝ Kada ovjek prouči neki od ajeta sedžde i učini sedždu, šejtan se povuče u stranu i počne plakati i govoriti: ˝ Teško meni! Naređeno mu je da učini sedždu, pa ju je učinio i zaslužio Džennet, za razliku od mene, kome je, također, bilo naređeno da je učini, pa sam bio neposlušan i tako zaslužujem Džehennem. ˝ (297)

  Ebu – Hurejre, radijAllahu anhu, je kazao:

  ˝ Činili smo sa Allahovim Poslanikom, sallAllahu alejhi ve sellem, sedždu u (surama) ´ Ikre ´ bismi rabbikellezi halek ´ i Izes – sema un šekkat. ´ ˝ (298)

  Namaz u Islamu ~ Studio Tewhid
  Tekst preuzet sa: http://www.spasenaskupina.com/Namaz/sedzda-tilavet-sedzda-prilikom-ucenja-kurana.html

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj