Talibani oslobodili 400 zatvorenika i napali centar Kabula!

Nova naslovna forums Vijesti, aktuelnosti, zanimljivosti… Vijesti i aktuelnosti Talibani oslobodili 400 zatvorenika i napali centar Kabula!

Ova tema sadrži 1 odgovor, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 119 times

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #7770

  Anonimno

  Padaju granate, gore zapadne ambasade: Talibani napali centar Kabula!

  Talibani su danas izveli višestruke napade u Kabulu, a eksplozije i paljba odjekivali su u dobro obezbijeđenom centralnom dijelu afganistanske prestolnice u kome se nalaze diplomatska predstavništva, i u zapadnom dijelu grada u zgradi parlamenta, rekli su zvaničnici i očevici.

  Eksplozije je pratila paljba iz automatskog oružja koja je dolazila iz različitih pravaca u diplomatskom dijelu Kabula, u blizini ambasada Velike Britanije i SAD u kojima se uključio alarm.

  Dim je dolazio iz pravca njemačke ambasade, dok su se od eksplozija izazvanih granatama tresle obližnje zgrade. Napadači su gađali i zgradu parlamenta, u zapadnom dijelu grada, rusku ambasadu i kuću koju koriste britanske diplomate. Za sada nema izvještaja o žrtvama.

  Afganistanski mediji su javili da su pobunjenici napali hotel “Star” blizu predsjedničke palate i iransku amabsadu iz koje je kuljao crni dim. Nijedna od ambasada nije mogla da da bilo kakvu izjavu, navodi „Reuters“.

  Odgovornost za napade preuzeli su talibani koji su rekli da su glavne mete bile ambasade Velike Britanije i Njemačke, kao i sedište NATO-a.

  Afganistanske snage bezbijednosti pokušavaju da postave pojačanje oko tog dijela grada koji se zove “zelena zona”.

  Dnevni avaz
  —————————————————————-
  ALLAHU EKBER!!!!!!!!!!!!!

  #7771

  Anonimno

  Talibani oslobodili 400 zatvorenika iz pakistanskog zatvora

  Islamski militanti (Mudzahidi) upali su noćas u zatvor na sjeverozapadu Pakistana i oslobodili skoro 400 zatvorenika, uključujući osuđenika na smrt koji je pokušao da ubije bivšeg predsjednika Perveza Mušarafa, saopštila je policija.

  Odgovornost za napad preuzeo je talibanski pokret, koji je blizak Al-Qaidi. Napadači su bili naoružani ručnim raketnim bacačima i automatskim puškama.

  “Oslobodili smo stotine svojih drugova u ovom napadu u Banuu. Nekoliko naših ljudi stigli su na odredišta, ostali su na putu”, izjavio je talibanski portparol.

  Policijski zvaničnici rekli su da su iz zatvora na sjeverozapadu zemlje pobjegli uglavnom militanti. Tvrdnja talibana nije mogla biti potvrđena iz nezavisnih izvora.

  Talibani su ovakve akcije u prošlosti izvodili u susjednom Afganistanu, a ovakvi napadi do sada bili rijetki u Pakistanu, jednoj od najnestabilnijih zemalja u svijetu, koja posjeduje nuklearno oružje.

  Napad na zatvor predstavlja psihološki udarac snagama bezbjednosti poslije tvrdnji vlasti da su nanijele teške udarce militantnim grupama.

  Pakistan ima ključan značaj za napore SAD da stabilizuju Afganistan.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj