Ustanak u Bahreinu

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 6 godine, 5 mjeseci. This post has been viewed 159 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #8472

  Anonimno

  Es-selamu alejkum,

  Nedavno sam pročitao zanimljivu analizu situacije u Bahreinu, njihovom ustanku i zašto se o tome tako malo čuje u medijima. Pošto je tekst prilično velik, prenijet ću samo jedan dio, a koga bude zanimalo može više pročitati na linku koji ću ostaviti.

  O velikim demonstracijama i opće-narodnom ustanku protiv vladajuće bahrainske Monarhije u zapadnim medijima se malo govori, tek povremeno procuri poneki sitni detalj. Tako će i ostati sve dok SAD ima konkretan interes u zemlji. Nemojmo zaboraviti da je u Bahrainu smještena američka 5. flota, u luci Manama.

  Točnije, imamo 3 zemlje o čijim prosvjedima “ne bi trebali znati previše”, osim Bahraina to su Saudijska Arabija i Jordan.
  Razlog zbog kojeg se o Bahrainu povremeno ipak objavi poneka vijest je zbog činjenice da su prosvjedi tamo najveći i traju već 15 mjeseci, od samog izbijanja tzv. “Arapskog proljeća”.

  Da su prosvjedi u Bahrainu autentični, jako nam je lako odgonetnuti – treba samo pogledati način na koji se održavaju. Masovni prosvjedi poprilično nalikuju na scene koje smo prije godinu dana imali prilike gledati na trgu Tahrir u Egiptu i prije toga u Tunisu. Stanovnici su predani želji da svrgnu vladajuću monarhiju obitelji Al Khalifa, ali to čine mirnim otporom, masovnim prosvjedima i štrajkovima.

  Bahrain na regionalnoj kartiDrugim riječima, nema nikakvih naznaka oružane pobune koja je buknula u Libiji i Siriji. Zar nije pritom zanimljivo primijetiti kako oružane pobune, nasilje, terorizam i drugi slični elementi izbijaju samo u državama koje nisu “partneri” SAD-a? Formalno objašnjenje bi bilo da su vlasti u Libiji i Siriji daleko “okrutnije” i da su odmah po pojavi mirnih prosvjednika na njih nasrnuli svom mogućom i nemogućom brutalnošću. Podsjetimo, “vijest dana” je bila da Gaddafi vojnim zrakoplovima bombardira mirne prosvjednike – informacija koja je doslovno skrojena po modelu “što veća laž, tim bolje”. Naravno, kasnije su ti navodi demantirani, ali tek kada je prošla UN rezolucija koja je dovela do intervencije. U konačnici, netko je bombardirao civile, ali to nisu bile libijske oružane snage.

  Izvor: Advance.hr (http://www.advance.hr/vijesti/zadnja-karta-protiv-arapskog-proljeca-stvara-se-zaljevska-unija-bahrain-se-spaja-sa-saudijskom-arabijom/ )

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj