Idlib: Pobunjenici danas uspostavili kontrolu nad još 20 sela, vremenski uslovi otežavaju zračne udare

432
MAPA: Stanje na jugoistoku pokrajine Idlib nakon današnjeg napretka (moguća manja odstupanja)
MAPA: Stanje na jugoistoku pokrajine Idlib nakon današnjeg napretka (moguća manja odstupanja)

Sebebom osnivanja zajedničke pobunjeničke operativne sobe mudžahidi su i danas ostvarili brz progres jugozapadno od zračne baze Ebu Zuhur gdje su kroz par sati uspjeli osloboditi najmanje 20 sela.

Aktivisti navode da je gusta magla znatno otežala ruske zračne udare što je na kraju utjecalo i na samo napredovanje mudžahida pokazujući još jednom da je sirijski režim ništa bez zračne podrške.

View image on TwitterView image on Twitter
Mudžahidi su jučer oslobodili strateški grad Huwajn al-Kabir, zatim sela Mušejrifa Šimalije, al-Babašije, Rubayah i Taleb te strateške kote Tel Maraq i Tall al Khizanah čime su se ozbiljno približili gradu Abu Dali čiji pad bi prethodio mogućem okruženju režimskih snaga južno od Ebu Zuhura.
Najnovija pobunjenička kontraofanziva je potpuno zaustavila daljnja režimska napredovanja u ovom dijelu Sirije, a kako je zaustavljen južno od Ebu Zuhura i zauzet borbama na zapadnom boku, režim trenutno pokušava napredovati sa istoka iz pravca grada Khanasira.
Nakon nekoliko mjeseci borbe protiv mudžahida u Hami, IDIŠ je zadnjih dana pokrenuo napade i na režimske snage u Hami, uporedo sa zauzimanjem teritorija od pobunjeničkih snaga.
(Vijesti iz Sirije / PV)