Kurdi i FSA zauzeli grad Tel Abyad, na sjeveru provincije Raka

1493

Kurdske komunističke vojne jedinice, u suradnji sa prodemokratskim jedinicama FSA, uspjele su danas u potpunosti zauzeti grad Tel Abyad, najveći grad na sjeveru Raka provincije koji je ujedno i tursko-sirijski granični prijelaz, javljaju aktivisti pozivajući se na izvore sa terena.

Kurdi posljednjih nekoliko sedmica bilježe velike napretke protiv IDIŠ-a na zapadu Hasake, istoku Halepa i sjeveru Rake.

Kurdske snage, koje imaju zračnu podršku SAD-a i arapskih zaljevskih zemalja, zauzeli su grad nakon žestokih sukoba koji su trajali cijelu noć. Osim što su kurdi zauzeli grad Tal Abyad, zauzeti su gradovi Suluk i Al-Qantari zajedno sa desetinama sela i kontrolnih punktova dok se za grad Ayn Issad i dalje vode žestoke borbe.

Mnogi IDIŠ-ovi borci u Tel Abyadu su se predali turskoj vojsci na graničnom prijelazu (fotografije ispod) jer se Tel Abyad nalazi na samoj granici sa Turskom.

Kurdi su spojili front Kobani-Hasaka i sada djelimično kontrolišu sjever Sirije što je veliki udarac za IDIŠ jer je sada ugrožen i IDIŠ-ov glavni grad Raka mada za sada nije poznato dali će kurdske komunističke snage pokrenuti ofanzivu i na ovaj veliki grad.

U Siriji se razvija nova vojna sila koja će vjerovatno imati veliki utjecaj na buduće odvijanje situacije na terenu.

(Put Vjernika)