Rastu tenzije i napetost između Assadovog režima i Druza na jugu Sirije

154

Aktivisti putem socijalnih mreža javljaju da posljednjih dana rastu velike tenzije i napetost između Assadovog režima i Druza na jugu Sirije, u oblasti Suwajda provincije.

Druzi su batinijska sekta, kao i nusajrije (alevije) koja uglavnom naseljava Siriju, Libanon i Izrael (Palestinu). Druzi su se u 12. stoljeću odvojili od Ismaili šiita ali se i dalje pripisuju šijama a muslimani ih zvanično odbacuju.

Tenzije su uslijedile nakon što su prije par dana Druzi zaustavili režimski vojni konvoj koji je išao kao ispomoć tamošnjim snagama u Damasku te ga zaplijenili i ubili nekoliko režimskih vojnika.

Režimske snage su ubrzo odgovorile gdje su napale jedno od sjedišta Druza te su ubile oko 20 njihovih boraca uključujući i nekoliko civila.

Aktivisti navode da Druzi žele oformiti svoju jedinstvenu miliciju koja će se boriti protiv režima ali i onih koji im se suprotstave.

Druzi su sve do tada pružali utočište Assadovom režimu, međutim, aktivisti navode da bi razlog njihove pobune mogao biti govor Ebu Muhammeda al-Dževlanija – emira Džebhetu Nusre koji je nedavno u intevju za Al Jazeeru izjavio da će Druzi biti sigurni pod njihovom vlašću i da im se neće učiniti nepravda. On im je također poručio da treba da se suprotstave režimu te im je otvorio put za povratak Islamu.

 

(Put Vjernika)