Sirija: Uprkos velikim gubicima na frontu s Kurdima, IDIŠ ne odustaje od ofanzive na mudžahide na sjeverozapadu Halepa

2160
IDIŠ_3

IDIŠ (”Islamska država”, ISIL) posljednjih mjeseci bilježi katastrofalne gubitke gdje je izgubio više hiljada kvadratnih kilometara (teritorija) od strane kurdskih komunističkih borbenih formacija (YPG/PKK), između ostalog gradove Tel Abyad, Suluk, Ayn Issa, Tell Brak a proteklih dana je pao i posljednji IDIŠ-ov grad između rijeke Eufrat i sjeverozapadne granice Rakka provincije (više o tome pročitajte ovdjezajedno sa južnim dijelom grada Hasaka i još stotinama sela i naselja koja se protežu od Hasake do Kobanija.

Uprkos toj činjenici, IDIŠ i dalje glavne (jurišne) snage usmjerava prema sjeverozapadu Halepa, teritoriju kojeg kontrolišu mudžahidi Džebhetun-nusre i skupine koje spadaju pod Sirijski Islamski front te jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) silno pokušavajući da se probije prema gradovima Azazu i Tel Rifaatu te graničnom prijelazu Bab al-Salame.

Aktivisti javljaju da je IDIŠ nakon gubitka grada Sarrin od strane Kurda, pokrenuo još snažnije i žešće napade na mudžahide te im je ponovno uspio oduzeti sela Baraghidah i Hawar Killis dok neprestano izvodi bombaške akcije i jurišne napade na selo Al Ball. Primjer toga možete pogledati ovdje.

Zvanični mediji Džebhetun-nusre javljaju da su zračne snage američko-arapske koalicije bombardovale bazu (uporište) Džebhetun-nusre u selu Baraghidah u trenutku dok je IDIŠ žestoko napadao pomenuto selo što je značajno pomoglo borcima IDIŠ-a koji su nakon izvjesnog vremena, izbacili mudžahide Džebhetun-nusre iz ovog sela te ga u potpunosti zauzeli (više o tome pročitajte ovdje ).

Nije tajna da su IDIŠ-u najlakši plijen mudžahidi Džebhetun-nusre i ostalih džihadskih skupina koji nemaju zračne snage dok su također slabi sa tenkovskim jedinicama, dok s druge strane IDIŠ posjeduje na hiljade tenkova i oklopnih vozila zaplijenjenih od Iračke šiitske vojske nakon njenog povlačenja iz Mosula prošle godine.

Ovdje je važno napomenuti da je granična linija između IDIŠ-a i Assadovog režima u Halepu duga preko 35 kilometara ali IDIŠ-u je izgleda važnije poraziti ”otpadnike” (kako oni nazivaju mudžahide) nego Assadove nusajrije.

Džebhetun-nusra je se prije par sedmica povukla sa nekih pozicija sa frontu s IDIŠ-om, odbijajući da bude dio plana kojeg je Turska napravila kako bi ”očistila” granicu od IDIŠ-a. Ipak, IDIŠ-ovi aktivisti su ovo opisali kao Nusrinu suradnju sa kafirima nakon čega je Nusra izdala zvanično saopštenje kojeg možete pogledati ovdje.

Povodom IDIŠ-ove (prve) ofanzive na sjeverozapadni dio provincije Halep, na mudžahide, zvanično je se oglasio i posvjedočio šejh Abdullah el Muhajsini.

Šejh Muhejsini navodi da je IDIŠ ponovno zabio nož u leđa mudžahidima pokrenuvši ofanzivu i napade u trenucima dok su se mudžahidi žestoko sukobljavali sa Assadovim nusajrijsko-šiitskim snagama na tromeđi tri sirijske provincije, strateškoj visoravni Ghab.

Šejh Muhajsini je poručio pristalicama IDIŠ-a da kažu svom ”hilafetu” da ne stoji između mudžahida i Bašara. Svjedočenje je izazvalo veliku bol u srcima muslimana a kompletno svjedočenje možete pročitati ovdje.

(Put Vjernika)