Reply To: ADABI ISLAMSKOG MISIONARSTVA I TRAŽENJA ZNANJA

#15814
Anonimno
Neaktivan

muwehhid

Islam imam svoj sistem i način sticanja znanja, pa se držimo tog načina!

Islam obuhvata sve pa cak mogu slobodno da kazem da je nauka dio islama. Samo koliko ajeta govori o tome sto sada otkriva nauka, a u vaktu Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme, i ashaba nije se znalo na sta se odnosi. Ali su vjerovali u to. Ko npr. pregrada izmedu slatkog i slane vode.Uzvišeni kaže u prijevodu značenja: „On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio- jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.“ Itd.

To je sa te strane, a sa druge strane zaboravili smo štetnosti muslimana koji stiče „znanje“ kod kafira koje je „došlo od muslimana“, pogotovo u slučaju žene!

Tacno je da ce kjafiri uraditi sve u njihovoj mogucnosti da odvrate muslimane od njihove vjere. Oni na sve moguce nacine zele pokvariti zenu muslimanku. Ali ti moram reci jednu stvar nije samo da kvari zenu muslimanku sticanje znanja kod kjafira. Ovdje postoji opicja moze je pokvariti a i ne mora, ali to je sve stvar kakav je iman sestre. Ali ja primjeti prije 10 godina na ulicama BiH bijase mnogo sestara pod nikabom i serijatskim hidzabom. Uglavnom te sestre nisu ni studirale niti su radile ali ipak poslije su poskidale nikabe ijako su sjedle kod kuce. Dobijemo sliku da zena moze da izgubi vjeru i stid a da sjedi kod kuce. Vidimo da se radi o akidi i nijjetu. Pa ako je sestra iskrena i zeli da stice znanje radi Allaha, subhanehu we te'ala, da bi pomogla islamskom ummetu, Allah ce joj dati to.

muwehhid

Prvo ajet koji je objavljen Poslaniku: „Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara“ (Al-‘Alaq, 1) ne znači čitaj bilo šta, i nije dokaz da se čita ono što se čita po fakultetima i srednjim školama. Nego da se čita i uči ono što je Allah objavio! Ko mi dođe sa nekim drugim tumačenjem, neka donese dokaze, ili neka šuti!

Vidis ovo pravilo se odnosi na tebe. Postoji definicija koju su islamski ucenjaci naveli u svojim knjigama da je osnova u ibadetima zabranjena osim onoga sto je potvrdjeno validnim argumentima (Kur'an i sunnet), a dok osnova u obicajima dozvoljeno osim sto je zabranjeno validnim dokazima.

Na tebi je da doneses dokaz da islam zabranjuje izucavanje nauka koje se ne kose sa serijatom.

Drugo, ujedno i poslednje, nije sporna nauka koja se ne kosi sa šeriatom, nego je sporan način sticanja te nauke, i dali u ovom vremenu kada ummet gori ima vremena jedan iskren musliman da stigne učiti neke nauke. Zar je on to upotpinio svoje znanje o islamu?

Naravno da se ima vremena, brate. Sve zavisi kako koji covjek organizira svoj zivot i svoje vrijeme. Nismo mi svi isti. Mozda neko godinama uci Kur'an napamet, a ima i onih koji ga za 6 mjeseci nauce. Mi tebi govorimo o dozvoljenosti a ti nama sada govoris kako tamo neki fullan nije u potpunio svoje znaje o islamu. Mimoisli smo se. Ja ne zelim da ulazim u nijjet ljudi, ali zelim da ti kazem da je dozvoljeno uciti nauke koje se ne kose sa serijatom.Nacin koji ti spominjes moze da se realuzije da bude u okviru serijata, samo iskreni oslonac na Allaha pa ce Allah dati.