Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

Nova naslovna forums Multimedija Islam video DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA? Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

#15093

Anonimno

crnezastave1 post=10264 wrote:

“Svaka nova stvar (u vjeri) je novotarija, a svaka novotarija je zabluda.”

Imam nekoliko pitanja, mozda korisna, ne ocekujem odgovor…
Ako uzmemo u obzir da je novotarija nesto novo i nesavsreno/zabluda, lijepa novotarija znaci mozda nesto novo nesavrseno al lijepo sto bi moglo da se usavrsi kuranom i sunnetom?

Da li je minaret na dzamiji novotarija? Ili olaksica utemeljena na kuranu i sunnetu?

I da li dolazi sve sto je novo prvo kao novotarija i zabluda sto mora da se ukaze i sprijeci ili izucava i usavrsi?
Kada prestaje novotarija da bude novotarija, kada postaje opet novotarija?

Ako bi nam Allah omogucio (Sulejmanov a.s.) cilim, da li bi avion postao novotarija i zabranjeno/haram?

Ovo sto navodis koliko sam shvatio mislis na tehnoloske inovacije, sto nije tema teksta. Tekst je o novotarijama u vijeri i jasan odgovor sa dokazima. Tako da inovacije u tehnoloskom-naucnom smislu i novotarije u vijeri su dve razlicite odrednice, ovde je rec o novotarija u vijeri koje su apsolutno zabranjene na osnovu jasnih dokaza.

A tehnoloske inovacije i naucna dostignuca mogu biti korisna i beskorisna, isplativa i neisplativa, halal ili haram u zavisnosti od toga o kakvom se tehnoloskom produktu radi i od nacina koriscenja takvih inovacija, kao i od svrhe proizvodnje takvih tehnoloskih proizvoda. Sto svaki Allahov rob koji ima bar imalo imana zna koja stvar je halal a koja haram, koja stvar mu moze koristiti a koja stetiti itd. Sto opet nije tema teksta ovde. Mislim da nema potreba za bukvalnim shvatanjem i povezivanjem rijeci “novotarije u vijeri” sa ” tehnoloskim inovacijama”.
Tema je jasna novotarije – bidati u VIJERI (poput mewluda, zajednickog zikra, ucenja Kurana umrlima, proslavljanja i cestitanja nevjernickih praznika i jos gomila prisutnih novotarija kod sufija, esarija, maturidija, laznih hanefija..)

“Ko uvede nešto novo u ovu našu stvar (vjeru) to se odbija (ne prima).” (Hadis bilježi imam Buhari u dijelu Fethu El-Bari pod brojem 2697).

Novo na naslovnoj