Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

Nova naslovna forums Multimedija Islam video DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA? Reply To: DA LI U ISLAMU POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA?

#15103

Anonimno

… da bi u drugom postu napisao…

Ovo je optuzba, nisam imao nikakve namjere da napisem nesto drugo kasnije, samo sam naveo neke primjere bilo da se radi o govoru ili djelu u cjelokupnom smislu… kako je naletio na tehnologiju i meni je to tajna.

Jos jedan dokaz tvog ogranicenog (posebnog, unikatnog…) shvatanja rijeci “djelo”. Ova rijec se ne ogranicava na tehnologiju, ili nesto sto covjek napravi tj izumi. Postoje djela koja su ibadet kao npr: Namaz, post, zekat…

Covjek je spomnuo tehnologiju/nauku tjelesnim radom=posao, pa sam ja to svrstao u djelo. Namaz, post, zekat… i to je djelo.

Naime Ibrahimov alejhisSelam narod je pravio kipove radi obozavanja njih, sto je ibadet, a poznato je pravilo da je u ibadetu sve haram (zabranjeno) osim dozvoljenog (tj za sve sto radis imas dokaz da je propisano Kur´anom ili sunnetom poslanika sallallahu alejhi we sellem), dok je u dunjaluku (i propisima dunjaluka) sve halal osim zabranjenog! Kada shvatis ovu definiciju, stvari ce ti postati jasnije… insaAllah.

???

Shvatio sam te jako dobro, navodis primjer o avionu (sta je avion ako nije naucno-tehnolosko dostignuce) a koji nema veze sa novotarijama u Islamskom ispravnom vjerovanju time samo sam sebe zbunjujes i udaljavas se od teme. Svaki shejh, ucenjak ehli sunneta koji govori o novotarijama prevashodno jasno precizira da se radi o novotarijama u vjeri i podmetanjima u akidi (Sheriatsko znacenje) kao sto je u tekstu jasno naglaseno samo trebas pazljivo citati a takve novotarije su kao sto nas poslanik s.a.w.s kaze zabluda a svaka zabluda vodi u dzehenem (kao sto su ucenje Kurana za novac, mevludi, tavaf oko kaburova ili upucivanje dove kaburovima, zajednicki zikrovi itd itd)

Ja se odazivam onako kako pises nadajuci se na tvom ispravnom pisanju.
Onda trebao si da napises DA LI U VJERI POSTOJI LIJEPA NOVOTARIJA? Mislim da si pomijesao islam i ibadet sa din i iman.

Novo na naslovnoj