Reply To: Dali je viza “ugovor i sigurnost”

#16208
Anonimno
Neaktivan

Poruka bratu koji je napisao gornji tekst :barek:
Navedeni clanak je odlican i smatram ga korisnim i dobro napisanim. Sto je najvaznije ponukao me na razmisljanje. Htio bih da pitam bracu o nejasnocama u vezi s dvije stvari koje su mi se nametnule nakon citanja teksta:

1)Kada putujemo u inostranstvo i trazimo vizu, moramo popuniti molbu za dobijanje vize. Na molbi pise da se necemo ukljuciti u aktivnosti koje su protiv te drzave i njenih gradjana ili kao sto gore pise „da im nece nikakvog zla nanjeti”. Kad putujem u neke zemlje cak traze da potvrdim da ne pripadam nikakvoj grupi ni organizaciji.Kad potpisem ovakvu izjavu, nekako mi se cini da sam istovremeno dao rijec.Zanima me da li tako i treba na ovo gledati ako molba za vizu ukljucuje pitanja koja sam napisao ili se smtra da sam dao rijec samo ako to izjavim usmeno?

2)Ovo sljedece pitanje malo odskace od teme ali me je i na njega naveo napisani tekst: „A istina je da u ratu nema granica kada su obmane i varke u pitanju, i zato je Poslanik alejhi selam rekao: “Rat je varka-obmana”.” Znam da o ovom ima i ajeta i hadisa.Nisam na cisto je li se pod ovim podrazumjeva i najava rata ili je li tacno da muslimani moraju jasno staviti neprijatelju do znanja da se bore protiv njega pa ga onda napasti koristeci varanje?