Reply To: Dali smijem da zahtjevam razvod braka? Molim vas za pomoc!

#15637
Anonimno
Neaktivan

ummhanuma post=10854 wrote: Es sellamu alejkum ve rahmetullahi ve barakatuhu seko,

Nije lahako povući rez. Pomisao na djecu još više otežava tu odluku. Kažeš probala si godinama da promijeniš situaciju i pričala si čak i sa njegovim roditeljima. Ako njegovi roditelji pravdaju njegov loš ahlak prema tebi i djeci, možda se trebaš obratiti nekom drugom od njegove porodice, a naći i sebi zastupnika.

U Kur'anu piše :”A ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njene porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obavješten!” Nisa : 35

Što kažu braća, nije dobro da ostaneš u takvom braku duže jer tvoj muž ne poštuje ni tebe, niti se brine kakve će posljedice njegov ahlak ikmati na djecu. Niko se ne udaje da bi se razveo. Ali niko ni ne treba da bude zlostavljan da bi ostao u braku koji nije po Allahovoj volji. Možda da probaš još jednom ovo što se savjetuje u Kur'anu (nađi nekog ko će predstavljati i jedno i drugo iz vaše porodice) pa ako budete obadvoje iskreno željeli izmirenje, Allah će vas pomiriti, a ako ne bude tako onda znaj da Allah sve zna i da je tako bolje. Ti ispunjaji svoje obaveze redovno prema Allahu, a Allah je milostiv i on će tebi dati kako je najbolje makar ti u tom času ne bilo jasno zašto je to tako.

ummu hanuma da te Allah uputi, pa ovaj Kur'anski ajet važi za muslimane a ne za psovače Allaha.
Moli Allaha da te ne usmrti na zabludi da ti pokaže pravi put.
Tako mi Allaha ne volim murdžije i njihove ideologe, a ni Allah ih ne voli!
Da nas Allah sačuva od murdžiluka!