Reply To: Islam i bosanska "umjerena ulema"

#17021
Anonimno
Neaktivan

Esselamu alejkum

Evo jos jedne zanimljive fetve po kojoj je ” ispravno raditi po slabijem misljenju “

Klanjanje dženaze osobi koja nije obavljala namaz?

Pitanje: Kako postupiti kad ti neko preseli iz porodice ko nije klanjao i ko je bio vrlo daleko od islama? Ako mu odem na dženazu, plašim se grijeha prema Allahu, a ako ne odem onda se napravi u familiji i selu velika fitna i razdor.

Odgovorio: Kako postupiti u spomenutoj situaciji ovisi od stvarnog stanja i okolnosti:
Ako je umrla osoba toliko daleko od islama da je njeno nevjerstvo očigledno i poznato, nije joj dozvoljeno klanjati dženazu, jer je Uzvišeni Allah rekao: „I nijednom od njih, kad umre, nemoj molitvu obavljati, niti sahrani njegovoj prisustvovati, jer oni u Allaha i Njegova Poslanika ne vjeruju i kao nevjernici oni umiru.“ (Et-Tevba, 84) Uz to, sastavni dio dženaze je dova, a za nevjernika nije dozvoljeno tražiti oprosta, kao što na to upućuje ajet: „Vjerovjesniku i vjernicima nije dopušteno da mole oprosta za mnogobošce, makar im bili i rod najbliži, kad im je jasno da će oni stanovnici u Džehennemu biti.“ (Et-Tevba, 113)
Ako se pak, pripisuje islamu, ali ostavlja namaz poričući njegovu obavezu, isto tako je nevjernik i ne smije mu se klanjati dženaza, osim ako se radi o osobi koja nije mogla saznati istinu o ovom pitanju (Pogledati: El-Mugni, 3/351).
A ako se ubraja u muslimane a ostavlja namaz iz nemara, onda po pitanju nevjerstva takve osobe učenjaci imaju različita mišljenja. Većina učenjaka je stanovišta da takva osoba ne izlazi iz islama nego se tretira velikim griješnikom i prema tome ima statut muslimana te joj se klanja dženaza, zakopava se u muslimanskom mezarju, nasljeđuje se i sl. Po drugom mišljenju ostavljač namaza iz nemara je nevjernik. Ovo mišljenje je potkrepljeno jasnim šerijatskim dokazima, poput hadisa: “Između čovjeka i širka i nevjerstva je ostavljanje namaza.” (Muslim, br. 116.), tj. ono što spriječava čovjeka da ne bude nevjernik je namaz, pa kada ga ostavi nestaje prepreke između njega i širka i nevjerstva. Prema ovom mišljenju takvom nije dozvoljeno klanjati dženazu.
Pored toga, ispravno je raditi po slabijem mišljenju ukoliko rad po preferirajućem mišljenju uzrokuje negativne i neželjene posljedice. To znači, ako prevladava mišljenje da će odbijanje klanjanja dženaze osobi koja ne klanja iz nemara izazvati neželjene posljedice, poput svađe, nereda i kidanja rodbinskih veza, onda je preče klanjati joj dženazu. Uzvišeni Allah najbolje zna.
Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

Link: http://minber.ba/fetve/index.php?option=com_content&task=view&id=1995&Itemid=77