Reply To: Mali

#14875

Abdullah Hodžić
Participant

DrKavgic post=9942 wrote:

Šebabe, kao sljedbenik onog što nam Allah dž.š. poručuje i kao sljedbenik uputa koje nam dolaze od njegovog Poslanika, s.a.v.s., za razliku od tebe koji propovijedaš inovativne stavove u Islamu , itekako mi je stalo do stanja i budućnosti i umeta i u Maliju, i u Francuskoj i bilo gdje drugo. I ko si ti da ti ocjenjuješ moj iman? Moj iman i namjere su između Allaha dž.š. i mene.

Evo sta nam Allah dz.s. porucuje:

{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِيكُمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ * تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنتُمْ تَعْلَمُونَ * يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَيُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأَنْهَارُ وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ}.
”O vjernici, hoćete li da vam ukažem na trgovinu, koja će vas patnje bolne spasiti? U Allaha i Poslanika Njegova vjerujte i imecima svojim i životima svojim na Allahovu putu se borite – to vam je, da znate, bolje. On će vam grijehe vaše oprostiti i u džennetske bašče vas, kroz koje će rijeke teći, uvesti, i u divne dvorove u vrtovima Adna; to će biti uspijeh veliki.” (As-Saff, 10-12)

{إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَى مِنْ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمْ الْجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنجِيلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنْ اللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمْ الَّذِي بَايَعْتُمْ بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ}.
”Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati. Oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On je to, zbilja, obećao u Tevratu i Indžilu i Kur'anu. A ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je veliki uspjeh.”

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمْ انفِرُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الأَرْضِ أَرَضِيتُمْ بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا مِنْ الآخِرَةِ فَمَا مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا فِي الآخِرَةِ إِلاَّ قَلِيلٌ}،
”O vjernici, zašto ste neki od vas oklijevali kad vam je bilo rečeno: ‘Krenite u brobu na Allahovu putu!’ Kao da ste za zemlju prikovani? Zar vam je draži život na ovom svijetu od onoga svijeta? A uživanje na ovom svijetu prema onom svijetu nije ništa.” (Et-Tevbe, 38)

{فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالآخِرَةِ وَمَنْ يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْراً عَظِيماً * وَمَا لَكُمْ لا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنْ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَل لَنَا مِنْ لَدُنْكَ وَلِيّاً وَاجْعَل لَنَا مِنْ لَدُنْكَ نَصِيراً}،
”I neka se zato na Allahovu putu bore vjernici protiv onih koji život na ovom svijetu kupuju za onaj svijet, jer ko se na Allahovu putu bori, pa pogine ili pobjedi, Mi ćemo ga sigurno velikom nagradom nagraditi! Šta je s vama, pa se ne borite na Allahovom putu za nemoćne, muškarce, žene i djecu koji govore: ‘Gospodaru naš, izbavi nas iz ovoga grada čiji su stanovnici nasilnici, odredi nam od Sebe zaštitnika i daj nam od Sebe pomagača!”’ (En-Nisa’, 74-75)

Ovo su ti bile upute od Allaha, a evo ti i upute od Poslanika sallallahu alejhi we sellem:

U dva sahiha se od Ebu Seida el-Hudrija prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu aleji ve sellem, upitan: “Koji čovjek je najbolji?” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Mu'min, mudžahid koji se svojom dušom i imetkom bori na Allahavom putu.” “Potom ko” – upitaše ashabi. “Vjernik u dolini koji se boji Allaha i ljude ostavlja svoga šera.”
I kaže, sallallahu alejhi ve sellem: ”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, volio bih da budem ubijen na Allahovom putu, zatim da budem proživjen pa ponovo ubijen, pa proživljen pa ponovo ubijen.” Hadis bilježe Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, radijellahu anhu.
Enes, radijellahu anhu, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Nema roba koji preseli, a kod Allaha ima dobra, koji bi volio da se vrati na dunjaluk osim šehida, zbog nagrade šehadeta koju je vidio. Volio bi da se vrati na dunjaluk i ponovo bude ubijen.” Hadis bilježe Buharija i Muslim.

Odbranbeni džihad (džihadu ed-def'i) je džihad u kojem muslimani brane svoju zemlju od nevjernika. Ovaj džihad je vadžib po koncenzusu uleme i neće od njega odvraćati osim džahil ili munafik

Kada je Umejr el-Ensari čuo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: ”Krenite ka Džennetu koji je širok koliko nebesa i Zemlja”, rekao je: “O Allahov Poslaniče: Džennet koji je širok koliko nebesa i Zemlja?” “Da” – odgovori Poslanik. “Bahin, bahin” – reče Umejr. “Šta te je navelo da kažeš bahin bahin” – upita ga Poslanik. “Ne, tako mi Allaha, o Allahov Poslaniče, ništa drugo osim što sam poželio da budem od njegovih stanovnika.” “Ti si od njegovih stanovnika” – reče Poslanik. Zatim je Umejr izvadio hurme i počeo jesti a zatim reče: “Ako budem živ dok pojedem ove hurme, onda je to dug život.” Pa je bacio hurme i borio se sve dok nije bio ubijen. Hadis bilježi Muslim u svom Sahihu od Enesa ibn Malika, radijellahu anhu.
Muslim takođe bilježi od Ebu Hurejre, radijellahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Najbolji ljudi su: čovjek koji se drži povodaca svoga konja na Allahovom putu, kad god čuje povik ili poziv poleti na svom konju, i čovjek koji kod svoje stoke na vrhu brda ili u dolini, obavlja namaz, daje zekat i obožava svog Gospodara sve dom mu ne dođe jekin – smrt.”

DrKavgic post=9942 wrote:
Na temu moje brige, Allah dž.š. nam poručuje: “I imetak na Allahovom putu žrtvujte, i sami sebe u propast ne dovodite, i dobro činite – Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.” (2: 195)
َأَنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُحْس

Odgovor na ovo sto si napisao ti je sam pocetak ajeta I imetak na Allahovom putu žrtvujte a onda zatim dolazi i sami sebe u propast ne dovodite, sto jasno ukazuje da se ne odnosi na ono sto ti zelis da kazes da se odnosi, a to je da onaj ko pogine na Allahovom putu da je sam sebe u propast bacio, tako da ovo u svoju korist moze da uzme samo onaj cije srce skroz mrtvo.

DrKavgic post=9942 wrote:

A što se tiče ove situacije, na nju gledam tako što se bojim da ćemo više štete nego koristi sebi nanijet. Jedno je branit se u Maliju, a drugo napadat Francusku i slat prijetnje. Zašto dirat u ono što umetu dobro ide? U zadnjih 20 godina broj muslimana je u Evropi porastao sa 30 na 44 miliona. Očekuje se da će do 2030. bit preko 58 miliona. A tek kad to pogledaš procentualno! Do 2010. procenat porasta nataliteta među muslimanima u Francuskoj je bio 2,8, a među nemuslimanima 1,9. U budućnosti se ta brojka očekuje da će biti 2,4 među muslimanima, odnosno 1,8 među nemuslimanima (evo t i gdje se možeš pozabavit ovim ciframa, definitivno nam idu u prilog http://www.pewforum.org/future-of-the-global-muslim-population-regional-europe.aspx) . Ovim prijetnjama o terorističkim napadima samo možemo naudit tome.

Znaci po tvojoj bolesnoj logici kafiri, neprijatelji Islama i muslimana mogu slobodno da salju svoje vojske na muslimane da ich ubijaju, a muslimani moraju da cute da nebi nekim muslimanima naskodili koji zive u kafirskim zemljama.
Zaista je ovo krajnje bolesna logika, i dokaz mrtvila srca.

Ostalo ti je da mi kazes Koje to inovatne stavove propovedam Koje su u suprotnosti sa Islamom, bas bih volio da ich vidim.

Ako si neki obavestajac mogu ti reci da slabo radis svoj posao.

Odgovorio sam ti samo radi onih koji se kolebaju, i koji misle da je svaki povik protiv njih.

Novo na naslovnoj