Reply To: Mali

#15172

Anonimno

Izvini Semir1 što malo skrećem s teme. Nisam stigao odgovorit bratu na ranije postove pa ćemo se vratit na tvoju odmah poslije ovog.

Allahu se utjecemo od pogresnih shvatanja propisa

Slažem se Šebabe. Zato imamo ovu diskusiju da obadvojica možemo saznat nešto novo i objasnit jedan drugom stvari.

Nije mi jasno što si ponavljao ono što sam pisao o hadisu o Omeru ibn al Faruku, r.a. (Omer ibn al Hatab). U skoro svemu se slažemo, osim u vezi siromaštva ili oskudice u hrani i zbog čega se desilo to što se desilo. Međutim, onda veliš

…nije suspendovao serijat, vec je samo povecao vrednost za kradju, tako da se ne bi odsekla ruka kradljivcu…

Moram ti reći da o povećanju granice ili limita za krađu po šerijatu nikad nisam čuo. Zato te molim da mi navedeš izvor gdje to mogu naći (knjiga, websajt, nije bitno koji je izvor).

Šebab post=10313 wrote: Prenosi se da je Mudžaši’ ibn Mesud, r.a,, rekao: – Nakon oslobođenja Mekke došao sam kod Božijeg Poslanika, a.s., sa bratom Ebu Ma'bedom i rekao mu….

Čak i ako se u prvi mah može učinit da je Poslanik, s.a.v.s. otpočeo borbu, to nije tačno. 13 godina je Poslanik, s.a.v.s., trpio zlostavljanje i nepravdu od džahila jer su muslimani tad bili malobrojni i nisu se borili. Kako su postajali brojniji i jači, Allah dž.š. im je iznio dalje ajete kako bi se mogli braniti:
أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا ۚ وَإِنَّ اللَّـهَ عَلَىٰ نَصْرِ‌هِمْ لَقَدِيرٌ‌ ﴿٣٩﴾
“Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah ih je, doista, kadar pomoći – “(22:39, preveo Korkut).
Zato mi nije jasno zašto si naveo one hadise. Nadam se da ne brčeš pojam džihad s agresijom. Džihad je obaveza, a agresija nije. Dalje, i po mišljenju određenih alima, npr. imam Maliki, moraš podnijet prvu žrtvu prije nego što se čak i počneš branit. Što se tiče primjera koje si naveo, nijednu bitku nije Poslanik s.a.v.s. otpočeo. U nekim jest učestvovao, ali ih nije otpočeo.
Ali odosmo mi u drugom pravcu u odnosu na temu…

… stanje u Maliju…Tesko je naci neke informacije od brace o stanju tamo, pa ako neko naleti na nesto zanimljivo ne bi bilo lose da podijeli sa nama.

Prema najnovijim vijestima, vezuju mudžahida Belmokhtara, Allah bio zadovoljan sa njime, čovjeka koji stoji iza otmičarskih napada u Alžiru, za Mali jer se kažu nalazio u Timbukutu do prije dvije hefte. Od tada mu se gubi trag.

Novo na naslovnoj