Reply To: Maslinovo ulje

#15051

Anonimno

crnezastave1 post=10161 wrote: Nazalost i kad krenes zdravo da se hranis za neke postajes fanatik, treba da zderes pa da budes prihvacen.

Nedavno sam čula da se maslinovo ulje se na arapskom jeziku kaže slično kao što mi u Bosni nazivamo ulje, “zejtin” od zait=ulje i zaytoon = masline.

U Kur'anu, maslinovo ulje se spomine jedanput, a masline šest puta. Jedan od ajeta je ovaj:

اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونِةٍ لَّا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَن يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
“Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.” (An Nur 35).

Masline se smtaraju plodonosnim, važnim plodom koji donosi blagostanje. Maslinovo ulje, prema tome, je jedna od najboljih vrsta ulja čije su dobrobiti danas spoznali i stručnjaci za ishranu pa ga preporučuju u cilju očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova zbog niske količine nezasićenih masnih kiselna.

Novo na naslovnoj