Reply To: Molba za stručno objašnjenje hadisa- Allahova dz.s milost na sudnjem danu

Nova naslovna forums ISLAM Sunnet i Hadis Molba za stručno objašnjenje hadisa- Allahova dz.s milost na sudnjem danu Reply To: Molba za stručno objašnjenje hadisa- Allahova dz.s milost na sudnjem danu

#16322

Anonimno

mumin27 post=11589 wrote: Essealmu alejkum braćo u vjeri,

Evo mene opet sa javljanjem ali sad u pogledu jedne stvari koja me vece duze vrijeme tišti.

Ne mogu shvatiti ili zbog svog nedovoljnog znanja ili nekog drugog razloga ali zato želim vas da pitam.

Vjerujem da znate hadise u kojima se navodi da će Allah dz.s dozvoliti ulazak u dzennet čovjeku koji nikad nije dobro djelo uradio, koji je izgovorio samo kelime i šehadet a nikad nista dobro nije uradio, zatim hadis gdje je Dzibril Muhamedu a.s rekao da čovjek može i krasti i zinaluk činiti i alkohol piti ali bice uveden Dzennet. (kod ovog zadnjeg mozda se misli da kad vjernik učini blud pa sep okaje ili ukrade pa se pokaje ili alkohol popije pa se pokaje)

Mnogo me je ovo zbunilo jer onda čemu sve strahote Sudnjeg dana, zalaganje za dobor i odvraćanje od zla.
Iz tih razloga zanima me vaše stručno mišljenje oko ovih pitanja oko hadisa.

Esselamu alejkum

Alejkumusselam brate
Ako želiš najpotpuniji odogovor,a vjerujem da želiš onda se obrati se pismenom formom nekom od daija da bi dobio potpun odgovor.

Skoro nam je jedan brat,student,objašnjavao ovaj prvi hadis.Koliko se sjećam da je navodio da ima različitih tumačenja ovog hadisa.Da će doći čovjek na sudnjem danu a da nije imao ni jedno dobro dijelo,pa će se donijeti nešto na čemu je zapisano (njegovo) la illahe illellah i da će to prevagnuti tas.
Koliko se sjećam ali kroz maglu,jedno od tumačenja je,da je to čovjek koji je pred samu smrt izgovorio šehadet i nije stigao ni jedan namaz da obavi niti ostalo, a Allah najbolje zna.

Za drugi hadis nikada nisam čuo,što opet ništa ne znači,ali mi malo čudno zvuči.

Osim toga brate,Allah je iz svoje mudrosti ostavio jasne ajete i one manje jasne.Allah kaže da oni čija su srca bolesna ostavljaju jasne ajete a uzimaju manje jasne.(Ne želeći ni najmanje reći da si to ti ili bilo ko drugi).
Tako je i sa hadisima,imaju jasni i manje jasni hadisi.Stotine je hadisa,koji podstiču rad na Allahovom putu,činjenje dobrih dijela,odvraćanje od zla i naređivanje dobra,sve sami jasni hadisi.
Ako se budemo držali njih nećemo zalutati inšaAllah.

Ali ako ti baš neda mira,onda se obrati učenom,jer sahih hadis nemože biti u kontradikciji sa drugim,možda prividno ali ne u suštini.Tj.ovaj hadis ne može “potući” desetine hadisa u kojima se prijeti bludnicima,alkoholičarima i kradljivcima teškom kaznom itd.Nego se samo mora ispravno protumačiti.

Novo na naslovnoj