Reply To: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#9314
Anonimno
Neaktivan

Hodza1 post=3782 wrote: Andol smatram da si pogrijesio u odgovoru, i stav koji si izneo po pitanju hodza bosanskih koji sami glasaju i drugima dozvoljavaju je jako cudan, na tebi je da izneses dokaze o ovome, u protivnom je batil ovo sto si rekao.

Onaj ko dozvoli glasanje je isti kao i onaj koji glasa, jer dozvoljavanje kufra je samo po sebi kufr. Iz tvog stava ja zaključujem da ti tekfiriš šejhove Bin Baza, Usejmina, Albanija i mnoge mnoge druge učenjake, jer svi oni dozvoljavaju glasanje, po nekima je čak obaveza (Ibn Usejmin na primjer). Ili pak smatraš da ovi šejhovi nisu dozvolili glasanje, iako postoje nepobitni dokazi da jesu? Ili nešto treće meni nepoznato?

Dokaze sam iznio u tekstu čiji sam link naveo, a ti dokaži da ja nisam u pravu, samo nemoj navoditi suhoparne izjave i citate učenjaka, već reci taj i taj je protekfirio glasače na izborima i one koji dozvoljavaju glasanje.

صلاح الدين wrote: Postoji li razlika izmedju obicnog glasaca (koji to najvjerovatnije cini iz neznanja u islamu) i onoga koji poziva na glasanje. Pogotovo sa minbere.

Razlika postoji, jer onaj koji nezna suštinu glasanja i glasa zarad nekog dunjalučkog interesa ne razmišljajući o tome šta će taj kandidat kasnije raditi u parlamentu, pravda se nepoznavanjem situacije, dok onaj sa minbera po pravilu poznaje suštinu glasanja, ali se pravda raznim šubhama (biranje manjeg između dva zla, pomaganje jednog nevjernika protiv drugog i slično).

Niti jedni niti drugi ne tekfire se bez otklanjanja preventivnih faktora tekfira, a preventivni faktor tekfira se neće otkloniti ni nakon objašnjenja ako isti ustraje misleći da je njegov stav šerijatski validan. Tekfiri se samo onaj kome je poznata situacija i koji nema šubhi, ali ustrajava u svom stavu iz INATA!

Ovo je slučaj sa ešarijama i maturidijama koji vjeruju da je Allah svuda i koji negiraju ajete o Allahovom uzdignuću, tumačeći ih na svoj način. I pored toga što je to kufr i što su im učenjaci ehli sunneta razjasnili šubhu, niko ih ne tekfiri sve dok oni misle da je njihova šubha utemeljena na šerijatu. Tekfire se samo oni koji odbijaju istinu iz inata i oholosti.

Ovo je ono što ja znam da je stav naših daija i što se može naći u Selasiniji.