Reply To: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#9325
Anonimno
Neaktivan

Es selamu alejkum.
Imam i ja jedno pitanje, vezano za temu, ali prošireno.
Naime, u mjestu gdje stanujem, postoje dvije džamije. Trenutno ne klanjam ni u jednoj (na žalost).
Imam jedne od njih je član demokratske partije Za BiH i naravno da zna šta je partija, čemu poziva, a on naravno, poziva na glasanje i sl.
Imam druge od njih je na džumi uoči izbora naglasio obaveznost muslimana da glasaju (nije rekao za SDA, ali je precizno pojasnio za koga bi trebalo). Kao potvrdu te obaveze naveo je Kur'an-ske ajete: “”O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! …” rekavši da je to svjedočenje na koje nas Allah obavezuje, glasanje na izborima. Da nije smiješno…

Ni jedan ni drugi ne dozvoljavaju boravak u džamiji više nego je neophodno, jedan je čak rekao: Ma dosta više tog vašeg Sunet, Sunet…”, a kad se desilo što se desilo ispred ambasade, čujem da nije dao muslimanima s bradom da uđu.
Džematski odbori su totalni nesimpatizeri sunneta i dok klanjaš nafile lahko možeš čuti: Vidi ovih Arapa… i sl. Džematlije isto tako, s tobom se sve slažu u privatnom razgovoru, ali javno ništa od toga.

I pored svega toga često pomislim kako bih volio klanjati u džamiji. Ali poznajući sebe, i znajući da sam se teško koncentrisao na namaz zbog kojekavih džamijskih budalaština, znam da ću se mnogo nervirati u namazu, malo ću razmišljati o njemu, a takvi namazi umjesto da me odmore – umore me psihički.

Pitanje je: Ako bih klanjao (naravno prvo bih se raspitao o sadašnjem stanju hodža) u tim džematima koji mi nisu ni najmanje dragi, kao ni te džematlije, da li bih imao nagradu namaza u džematu. Tj. imaju li neki tekstovi koji kažu da je nagrada 27 namaza samo za fizičku prisutnost namazu u džematu.

Allah vas pomogao. Es selamu alejkum.