Reply To: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#9362
Anonimno
Neaktivan

Rekao je Andol:

Tačno, ali je problem što su današnje neoharidžije u aslu din utrpali ono što kod ehli sunneta nije aslu din, pa potom primjenili propise aslu dina na mesele koje su proglasili aslu dinom (kao kada bi neko svinjetinu proglasio jagnjetinom, pa potom na tu “jagnjetinu” primjenio propise koje se vežu za jagnjetinu, tj. da je halal i sa slašću pojeo “jagnjetinu”).

Tako su i današnje haridžije, tekfir glasača učinili aslu dinom i zbog toga protekfirili sve sljedbenike sunneta na planeti, sve dok od muslimana nisu ostali samo oni.

Kroz citanje postova na ovu temu sam uvidio da problem vecine onih koji komentarisu je nepoznavanje ili zbunjenost sta je to tacno ‘aslu din’ u kojem nema niko opravdanja osim u prisili. Pa zbog toga ili oholosti smatraju muslimanima one koji su dozvolili glasanje i koji su to djelo uradili a znaju cinjenicno stanje. Nazalost neispravnost temelja rezultira sa neispravnocsu ogranaka.

Spomenuo je sejh Muhammad ibn AbdulWahhab definiciju Aslu Dina, “On je potpuna predanost (istislam) Allahu sa tewhidom i povinutost (inqijad) Njemu pokornoscu i odricanjem od sirka i musrika.” (Fatwa Uleme Nedzda, tom 1, str 83)

sejh Ishaq ibn Abdurrahman rahimahullah takodze navodi sta je to aslu din bez kojeg niko nemoze biti muwahid, u bilo kojem vremenu i mjestu : “Ova nasa mesela, a to je ‘ibadet Allahu, jedino, Koji nema sudruga, i odricanje od ibadeta svega mimo Njega i da onaj koji ibadeti nekom drugom uz Allaha je upao u veliki sirk koji izvodi iz vjere je temelj svih temelja.” (Tekfirul muajjen, str 9-10)
Iz ove dvije definicije jasno se razumije da odricanje i ostavljanje velikog sirka i jasnog kufra u ibadetima i obredima, u pokornosti i slijedzenju, i u hukmu i tahakumu, screm, rijecju i dijelima je od aslu dina.

Onaj koji je dozvolio glasanje na predsednickim ili parlamentarnim demokratskim izborima a zna cinjenicno stanje onih za koje glasa je pocinio veliki sirk i kufr tako sto je Allahu Jedinom uspostavio partnera u sudu (hukm), pravu zakonodavstvu (tesri'i). Takodze, takvi su srusili osnovu principa ‘al vala val bara’ sto se ogleda u el Muwalah kubra prema onima koje su svojim glasovima stavili na pozicije taguta. Tako da je jasno da mesela demokratskih glasanja nisti aslu din jer onaj koji je dozvolio glasanje na predsednickim ili parlamentarnim demokratskim izborima a zna cinjenicno stanje onih za koje glasa je pocinio veliki sirk i kufr a veliki sirk i jasan kufr stoje nasuprot, “…i odricanje od ibadeta svega mimo Njega i da onaj koji ibadeti nekom drugom uz Allaha je upao u veliki sirk koji izvodi iz vjere je temelj svih temelja i ponistavaju ga u potpunosti da Allah sacuva. A UlemaIslama definise sirk, “Sirk je pridruzivanje neceg ili nekog Allahu u Njegovim specifikama, rijecima ili dijelima, nutrinski ili vanjstinski, svejedno bilotou aqidetsko- teoretskom (Tawhidul Rububijje i Asma va Sifat) ili prakticnom-tewhidu (Tawhidul Uluhijje).”

Sada postaje jasno neosnovanost i laznost govora ‘Andola’ koji je rekao:

Tako su i današnje haridžije, tekfir glasača učinili aslu dinom i zbog toga protekfirili sve sljedbenike sunneta na planeti, sve dok od muslimana nisu ostali samo oni.

Drugo kada se zna da je sirk vrsta kufra, sto znaci da je svaki sirk kufr, i opis sirka stoji direktno nasuprot osnove imana i islama koja ne moze postojati uz veliki sirk, i to je razlog zbog kojeg su svi muslimani slozni da pociioc velikog sirka ne moze biti musliman. S obzirom da je sirk vrsta kufra, a kufr je ono stoje suprotno imanu ,se za pocinioca sirka moze reci da je kafir, bez obzira na to da li je nad njim uspostavljen dokaz ili ne,sto znaci da je svaki musrik kafir, ali se za njegov kufr prije uspostave argumenta ne vezu mnogi dunjalucki i ahiretski propisi tekfira. Ovo je objasnjenje pravila kojeg su spomenuli ucenjaci Ahl Sunnah a glasi: “Ko uradi sirk ostavio je tewhid, jer su njih dvoje dvije suprotnosti koje se nemogu sastati.Otuda kada god se pojavi sirk nestane tewhid.” (Ed Durer…,2/204) Onaj koji je dozvolio sirk i pocinio sirk tako sto je dozvolio ili pocinio djelo glasanja na demokratskim prijedscednickim ili parlamentarnim izborima ako nije opravdan prisilom ili nepoznavanjem cinjenicnog stanja automatski postaje musrikom, kufrom velikog sirka, da Allah sacuva.

Al Hamdulillah ovo je jasno onome koji poznaje Din Islam, ja molim Allaha Uzvisenog da uputi one koji citaju ove redove na ono sa cime je On najvise zadovoljan i da sacuva od loseg zavrsetka i lose sudbine.