Reply To: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#9404
Anonimno
Neaktivan

Hodza1 post=3875 wrote: Prvo koliko ja ovde shvatam tvoj prevashodni cilj je da me navedes na tekfir Bin Baza, Usejmina i Albanija, da bi ti onda lakse bilo u dokazivanju, jer bi ti tada teret sa tebe spao, jer si dokazao da sam tekfirovac, i onda bi po starom receptu se isticao da si “rasturac” haridjijskih shubhi.

Ja sam htio da te upitam, nakon što bi ti protekfirio ove učenjake, da li je iko od učenjaka ehli sunneta to uradio. To sam htio, a ostalo su samo šejtanska nagovaranja koji želi da imaš loše mišljenje o bratu muslimanu.

Molim te postedi me vise sa pitanjima sta je sa onim koji je dozvolio glasanje za kafirskog kandidata, jer da bi se o tome donela fetva znas ti fino da mora prvo da se sagleda kakvo je pitanje bilo, dali je bilo pojasnjenjo, i drugo kakav je odgovor onaj koji odgovara dao, i koje je dokaze za to izneo, a sada ovde nametanje tekfiris ucenjake me podseca na uvlacenje mene u preterrivanje u tekfiru.

Evo konkretan slučaj. Šejh Albani je upitan da li je dozvoljeno muslimanskim manjinama da glasaju u nevjerničkim zemljama?

Odgovor je malo ispreturan jer se radilo o direktnom prenosu emisije, a ne o pisanoj fetvi, pa tu čovjeku svašta padne na pamet što želi u tom trenutku reći te pravi digresije koje se udalje od teme.

Pitalac: Da li je dozvoljeno muslimanskim manjinama da glasaju u nevjerničkim zemljama?

Šejh Albani: Ovo pitanje je postavljeno više puta, i mislim da u samom pitanju ima manjkavosti. Pitanje je manjkavo. Upotpuni pitanje.

Pitalac: Shodno pravilu biranja najboljeg od svih kandidata (valjda misli na glasanje za najmanje zlo), a konkretno mislimo na kršćane.

Šejh: Reći ću nešto ovdje, i mislim da pitalac pitanjem cilja ovo što ću reći i da ako niko ne glasa za ove kršćanske kandidate – oni će pasti (tj. neće niko od njih vladati), onda nije dozvoljeno da se biraju. Jasno dovde? Ako je suprotno, a to je mislim cilj pitanja, a to je da, zbog izbornog sistema kakav postoji danas (ovdje pravi digresiju, a sigurno hoće reći da zbog izbornog sistema kakav je danas neko od kršćanskih kandidata će sigurno vladati bilo da muslimani glasaju ili ne), a morate svi znati da ovaj sistem nema apsolutno nikakve veze sa islamom [zatim je pojasnio neke štete demokratije]… A istraživanje u ovoj temi je izuzetno dugo; pretpostavimo da narod treba da izabere jednog od kandidata, i da je nametnuto narodu da u parlamentu moraju osobe od kršćana, jer su oni stanovnici države (ovdje pravi digresije koje nisu puno bitne, o tome kako u tim državam rade popis i shodno broju građana određuju kolko procenata mogu da imaju u parlamentu). Ako ih muslimani ne izaberu, izabrat će ih njihova sorta (kršćani), tj. u svakom slučaju oni će pobijediti, a kandidata, kao što smo rekli, ima četiri ili pet. Muslimani u ovoj zemlji kažu: ’Taj i taj, iako je kjafir, on ja ba’sovac (socijalistička partija)’, ili ’drugi iako je kjafir, on je komunista, treći iako je kjafir u osnovi, on je ateista, a taj i taj je pobožni kršćanin koji ne neprijateljuje protiv muslimana.’ Dokle god je situacija takva da će jedan ili dvojica od ovih svakako pobijediti… (onda priča nešto na sirijski dijalekat, kako neki kažu da ih se ne tiče ta stvar, nek se izabere koji hoće). O muslimani, o vi koji pameti imate, zar se ovo pravilo ne bilježi upravo po pitanju ove situacije (u ovom obliku)? Sad ja kažem: Da, dokle god su muslimani između dva zla, kao što i jeste slučaj sa muslimanima, i među njima ima ba’sovaca, komunista, ateista, dobro. Da li ćemo sjesti i posmatrati, ili izabrati onog ko je najmanje zlo?

Izvor: Silsiletul-huda ven-nur, kaseta br. 284., od 54. minuta.

Da li je ovom fetvom šejh Albani izašao iz dina? Ako ti se učini da šejh ovdje nije dao jasan odgovor, ond pogledaj dvijhe fetve od šejha koje sam ranije naveo.

Ako ja tebe cinim nepravdu i nepravedno te optuzujem onda nemoj nepravedno uzvracati, vec ispadni bolji od mene i nemoj me nepravedno optuzivati za nesto sto nije istina.
Ne znam ko se izjasnio o blanku tekfiru bez pojansjenja i iznosenja dokaza, ako mislis za ono sto sam rekao da u bosni tekfirim glasace, osvrnuo sam se u ranijim postovima i na to.

Pod blanko tekfirom podrazumijevam tekfir bez uspostave dokaza i otklanjanja šubhi, a ti si sam rekao da ne pravdaš one koji znaju šta je tewhid a glasaju pod nekom šubhom.

U jednom od prethodnih postova (3869) kažeš:

Protekfirio bi svakoga ko je clan neke partije na nasim prostorima (izuzeo bih da postoji neka partija koja se bori preko parlamenta da uvede serijat, ali nije poznato da takva postoji), protekfirio bih svakog ko ima znanja o tewhidu, i zna sustinu parlamenta i glasanja, ali opet kaze eto mi nemamo izbora, protekfirio bi svakoga ko bi ljude podsticao da glasaju za neku stranku koja poziva u kufr.

I da bi ispao da si sto posto u pravu trazis mi ime jednog ucenjaka koji blanko tekfiri glasace, zaista je ovosa tvoje strane nerealno, jer se nigde na takav nacin nisam izjasnio,

Već sam pojasnio šta je kod mene “blanko tekfir” i halali što to nisam uradio u prethodnom postu, a pitanje da li tekfiriš učenjake koji dozvoljavaju glasanje ti nisam postavio da bi te degradio, već da bih te upitao da li ih iko tekfiri od učenjaka zbog tog stava.

Zato ovom prilikom zelim da ovu raspravu zavrsim sa tobom, i da bi oboje bili zadovoljni ja cu se samo osvrnuti na tvoj prvi odgovor Zajku da dopunim, a nadam se da ces se i ti sloziti samnom

Ova rasprava nije započeta radi prepucavanja i ne treba da radi toga bude završena. Međutim, evo ja prepuštam raspravu bratu Hilalu, ako se on slaže, da to ne bi bila rasprava sa mnom.
Smatram da je jako bitno da se oko ovoga iskristališu stavovi, a ne da se rasprava “zataška”.

Također i dalje tvrdim da učenjaci ehli sunneta ne tekfire glasače na izborima kod kojih je prisutna neka od šubhi koje sam ranije naveo, a na tebi je ostalo da doneseš fetvu bar jednog učenjaka ehli sunneta koji govori u prilog tvom stavu.

Opet ponavljam, ja bih raspravu prepustio bratu Hilalu, jer ga smatram učenim i kompetentnijom od sebe, pa ako bi on bio voljan da dalje nastavi umjesto mene.