Reply To: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#9331
Anonimno
Neaktivan

KAZE ANDOL:

Ako malo bolje razmisliš o stavu kojeg si citirao, musliman, vidjet ćeš da je on upravo protiv tebe! Kako? Poznata je stvar da je negiranje Allahovog uzdignuća djelo kufra i oko ovoga je konsenzus učenjaka ehli sunenta. Međutim, učenjaci ehli sunneta ne tekfire ešarije i maturidije koji negiraju Allahovo uzdignuće, čak i nakon što su im objasnili ovu meselu, čak i nakon uspostave dokaza!!! Razlog ovome je taj što ih i nakon uspostave dokaza pravdaju te'vilom. Prema tome, citat od šejha Ebu Bitina, ili je istrgnut iz konetaksta ili je izmijenjen, jer je nemoguće da šejh Ebu Bitin kontrira konsenzusu učenjaka.

Ovde ti se podvuklo vise gresaka zbog ne ispravnosti tvoje aqide:

-NEPRAVIS RAZLIKU MESELA KOJE SE TICU ASLU DINA I MESELA KOJE ULAZE U USULU DIN, NAVEO SI PRIMJER UZDIGNUCA IZNAD ARSA, KOJE NIJE POZNATO OSIM ‘HABEROM’ (OBAVIJEST) PA DA BI OSOBA IZGUBILA OSNOVU IMANA MORA DA NEGIRA TU OBAVIJEST A STO SE TICE MESELA ‘ASLU DINA’ KAO STO JE ‘KUFR U TAGUTA’ ILI CINJENJE VELIKOG SIRKA ILI JASAN KUFR KOJI NISTI ‘ASLU DIN’ TADA ZA GUBLJENJE IME ISLAMA ZA OSOBU SE NE USLOVLJAVA OTKLANJAJE SUBHI. GOVOR SEJHA ABU BATINA SE TICE OSNOVE VJERE I AL HAMDULILLAH ON NE KONTRIRA KONCENZUSU UCENJAKA NEGO TI GOVORIS O ONOME STO NEZNAS I NJEGOV GOVOR NIJE VAN KONTEKSTA I NALAZI SE U (DURERUS SENIJJE, TOM 12, STR 72-73) PA AKO SI U STANJU PROVJERI. TAKODZE POGLEDAJ GOVOR KHUDEJRA I HALIDIJA PO OVOM PITANJU, POGLEDAJ GOVOR AHMADA HALIDIJA U NJEGOVOJ KNJIZI ‘POUCAVANJE NAJVAZNIJIM PITANJIMA’, GDJE ON KONSTATUJE DA AHL SUNNAH PRAVI RAZLIKU PO OVOM PITANJU U OBAVEZNOSTI RAZLOKOVANJA IZMEDZU POZNATIH I MANJE POZNATIH MESELA GDJE HALIDI PRAVI RAZLIKU PO PITANJU VELIKOG KUFRA I VELIKOG SIRKA I GRESKE I NEZNANJA NEKIH ALLAHOVIH IMENA I SVOJSTAVA.

-PORICANJE NEGIRANJA (INKAR TEKDIB) BILO KOJEG IMENA ILI SVOJSTVA ALLAHA JE KUFR PO KONCENZUSU SVIH MUSLIMANA. KAZE IBN UTHEJMIN: NEGIRANJE JE KUFR BEZ SUMNJE PA KOGOD NEGIRA BILO KOJE IME OD ALLAHOVIH IMENA ILI SVOJSTVO KOJA SU POTVRDZENA KNJIGOM I SUNETOM KAO NA PRIMJER DA NEKO KAZE ALLAH NEMA RUKU JE KAFIR PO KONCENZUSU SVIH MUSLIMANA ZATO STO JE NEGIRANJE ‘HABERA’ ALLAHOVOG ILI POSLANIKOVOG JE KUFR KOJI IZVODI IZ VJERE. PORICANJE TEVILA JE DVOJAKO, ONO KOJE NEMA UPORISTE U ARAPSKOM JEZIKU TAKVO ZAHTJEVA TEKFIR ZATO STO JE TO POTPUNO (MUTLAQ) NEGIRANJE JER ON NEGIRA SUSTINU (MUKEDIB HAQIQAH). PORICANJE (INKAR TEVIL) TEVILA KOJI IMA UPORISTE U ARAPSKOM JEZIKU NE POVLACI OBAVEZU TEKFIRA.” (MUDZMAETU FATAAWA, TOM2, STR 62-63) TAKODZE VIDITE NAVAQIDUL IMAN OD ABDULAZIZA ABDUL LATIFA STR 119) ZATO JE KONCENZUS ULEME DA SU DZEHMIJE KAFIRI ZBOG ABSOLUTNOG NEGIRANJA ALLAHOVIH IMENA I SVOJSTAVA.

UCENJACI AHL SUNNAH NAKON USPOSTAVLJANJA DOKAZA TEKFIRE ONE KOJI SU UPALI U NEGIRANJE ALLAHOVOG UZDIGNUCA IZNAD ARSHA, I DRUGIH ALLAHOVIH IMENA I SVOJSTAVA, KAO STO SE PRENOSI OD IMAMA ABU HANIFE, SAFIJE, IBN HUZEJME (MUHAMMAD IBN ISHAQ), DARIMIJA I DRUGIH UCENJAKA SALAFA. TAKO DA TVOJA TVRDNJA DA TAKVI SE NE TEKFIRE CAK NAKON DOSTAVE DOKAZA ZBOG TEVILA JE NEZNANJE I LAZ NA UCENJAKE AHL SUNNAH.

Ubuduce nemoj da pises velikim slovima jer se to smatra podizanjem glasa tj. galamom na netu. Smatraj ovo kao savjet ako nisi znao a opomenom ako si znao – Allahov_rob