Reply To: Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

#9324
Anonimno
Neaktivan

Onaj koji poziva na glasanje ili sam glasa a zna stanje biranih ponistava svoj Iman i ulazi u kufr na vise vrata:

-zadovoljstvo sa djelima onih koje je birao
-pomaganje istih da cine sirk i kufr
-rusenje temelja kufra u taguta

Kada sam naveo razloge ponistivanja Islama glasaca i onih koji pozivaju i obavezuju na glasanje treba napomenuti da pojedinac koji je glasao ili dozvolio glasanje a poznato nam je da je postavljanje taguta za predsjednika i zakonodavaca sirk i kufr nemoze biti opravdan niti tevilom niti ne znanjem jer takav je ponistio prvi uslov la ilaha ilallah, kufr u taguta. Kufr u taguta je od aslu dina i pojedinac koji ponisti neke od njegovih ruknova ne moze biti nikad opravdan ni u kom mjestu niti vremenu. Rekao je plemeniti sejh Abu Batin: “Ulema iz svih pravnih skola su spomenuli mnogo stvari,koje ne mozemo pobrojati,od rijeci,djela i uvjerenja,ciji pocinioci postaju kafiri, i to nisu ogranicili samo na onoga koji radi prestup nakon saznanja o njegovoj zabrani (mua'nid). Zato svaki onaj koji tvrdi da je pocinioc kufra opravdan iz tewila, idztihada, teqlida (slijepog slijedzenja) ili iz ne znanja (dzehla) suprostavlja se knjizi, sunnetu, i koncenzusu (ijma), bez ikakve sumje.” Nema sumnje da onaj koji dozvoli i ucestvuje u demokratskim izborima upao je u jasan sirk i kufr.

Dalje mi mozemo da imamo teoretsko uvjerenje da neki pojedinci koji su dozvolili glasanje za postavljanje taguta za predsjednika i zakonodavaca mimo Allaha su uradili to djelo zbog idztihada, tewila ili ne znanja i da takvi su u istinu bili ne znalice ili su ucinili idztihad pa hujjah (dokaz) nije uspostavljen nad njima nisu kafiri ali nemogu biti muslimani jer ime musrik je ustanovljeno prije poslanice, jer oni cine ili dozvoljavaju sirk svom Gospodaru i izjednacavaju druge sa Njim u hukmu (vladavina), tesriu (zakonodavstvo) i tahakumu i uzimaju mimo Allaha druge bogove i gospodare i izmisljaju mu iste (endad) prije poslanice ali takvi se ne kaznjavaju. Mora se praviti razlika kufra koji za sobom povlaci kaznu i onaj koji za sobom ne povlaci kaznu.

sejh Abdul Latif bin AbdurRahaman je naveo veoma vazno pravilo koje glasi: ‘Islam i Sirk su dvije, jedna drugoj suprotne stvari; ne mogu se sastati niti nestati, tako da ni jedna ne ostane.’ (Minhadzut Te'sis, str 12) ili govor njegovog babe sejha AbdurRahaman ibn Hasana koji je takodze spomenuo ovo pravilo kada je rekao: “ko uradi sirk ostavio je tewhid, jer su njih dvoje dvije suprotnosti koje se nemogu sastati. Otuda kad se god pojavi sirk nestane tewhid.” (ed durer, 2:204) Tako da nema veze kako je sirk i kufr nastao tewhid neminovno nestaje jer Islam je absolutno cist od onoga sto mu sustinu ponistava u nasem slucaju onaj koji poziva na glasanje ili sam glasa a zna stanje biranih ponistava svoj Iman i ulazi u kufr na vise vrata:

-zadovoljstvo sa djelima onih koje je birao
-pomaganje istih da cine sirk i kufr
-rusenje temelja kufra u taguta.

Nadam se da je ovo jasno.