Reply To: Odg: A sta ti volis od dunjalika???

Nova naslovna forums ISLAM Sunnet i Hadis A sta ti volis od dunjalika??? Reply To: Odg: A sta ti volis od dunjalika???

#13622
AvatarAnonimno
Neaktivan

„Ima ljudi koji govore: “Daj Ti nama, Gospodaru naš, na ovom svijetu!” Takvi na onom svijetu neće imati ništa. A ima i onih koji govore: “Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovom i na onom svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” Njih čeka nagrada koju su zaslužili! – A Allah brzo sviđa račune.“ (El-Bekare, 200-203)

O, sinovi Ademovi, ljepo se obucite kada hoćete da namaz obavite! I jedite i pijte, samo ne pretjerujte, On ne voli one koji pretjeruju.“(El- A’raf 31)

Reci: Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za robove svoje stvorio, i ukusna jela? Reci: Ona su za vjernike na ovom svijetu, a na onom svijetu su samo za njih. Eto tako Mi podrobno izlažemo dokaze ljudima koji znaju. (Al-A'raf 32)

Allahov Poslanik, Muhammed Mustafa, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem je rekao: “Jedite, pijte, oblačite se i udjeljujte umjereno, bez škrtarenja i rasipanja, doista, Allah voli da vidi trag Svoje blagodati na Svome robu.” (Ahmed, 2/181; Nesa'i, 2559; Tirmizi, 2819; Ibn Madže, 3605; Bejheki u Šuabul-imanu, 5786; Ibn ebi Šejbe, 8/217; Hakim, 4/135

Šta je dobro ovoga svijeta ako to nisu: dobro zdravlje, lijepa i poslušna žena, dobro odgojeno potomstvo, pouzdano prevozno sredstvo, udobno i prostrano mjesto stanovanja, obilna opskrba itd. a Allah daje robovima svojim koliko On azze ve džell hoće, pa kaže subhanehu ve te'ala: Reci: “Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome On hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udijelite, On će to nadoknaditi i On najbolje opskrbljuje.” (Sebe’ 39).

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,592LikesLikes