Reply To: Odg: Athari i Vasitijska akida

Nova naslovna forums ISLAM Islamsko vjerovanje – akida Athari i Vasitijska akida Reply To: Odg: Athari i Vasitijska akida

#8020
AvatarAnonimno
Neaktivan

Sustina sllijedjenja Vasitijske akide je da posvjedocis Allahu onako kakao je sam sebe opisao u Kur'anu i da ga ne poistovjecujes sa nijednim stvorenjem na zemlji. Ko se bude pripdrzavao ovih principa on nece zalutati i bitce na Pravom Putu gdje ce biti cist od svakog sirka i svakog pripisivanja druga Allahu.

Ono sto odlikuje Asharijsku i Maturidjsku akidu je to da oni vjeruuju u Vahdetul Vudzud (panteizam) a Sufije vjeruju i u Hulul kao i Siiije. Oni ne smtraju Allaha bicem nego se sluze filozofijom da se on svuda nalazi i da je utjelotvoren u prirodu. Na ovo razmisljanje je potakla Grcka filozofija koja je dosta nanijela stetu Islamskom vjerovanju. Od Grcke filozofije su nastali Mutezili i svi znamo kakvo je njihovo nakaradno tumacenje akide.

Vasitijska akida je cista od filzofije i ona se drzi shvacanju akide od Poslanikovih s.a.v.s. Ashaba. Oni su uvijek govorilii da je Allah na Nebesima a ne svuda. Alllah jeste prisutan kod covjeka i on sve vidi ali to je bas nagnalo ranije ucenjake da se posvijete panteizmu. Sad kad mi imao puno dokaza o postojanju Allahovog bica mozemo zakljuciti da mi sada imamo TV sa kojim slusanjem vijesti mozemo biti prisutni u bilo kojem dijelu svijeta. To je ranije bilo nezamislivo. Mozemo li onda zakljuciti kakvo je tek Allahovo znanje i na koji nacin je Allah prisutan kod covjeka. To je bas zbunilo ranije ucenjake da osnuju akidu koja ce se zasnivati na Grckoj filozofiji jer tada je Grcka filozofija bila najveci izvor znanja o svijetu i svemiru. Muslimani su se time poveli iz zelje da zakljuce nesto sto nema veze sa sustinom islamskog verovanja. Ali Allah uvijek poda svjetlo vjernicima da se mogu vratiti na Pravi Put.

Najnoviji članci

Zabranjeno je tražiti vlast

0
Ebu Musa el-Eš'ari, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednom prilikom, zajedno s još dvojicom svojih saplemenika, ušao kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan...

Pratite nas na Facebooku

5,580LikesLikes