Reply To: Odg: Biblijske Zablude

Nova naslovna forums Za nemuslimane Dijalog sa nemuslimanima Biblijske Zablude Reply To: Odg: Biblijske Zablude

#11479
AdminAdmin
Keymaster

Monoteista Trinitarijanac post=6243 wrote: Za Boga miloga pa i svinju je Bog stvorio kao i druge zivotinje.

Jedete li vi kršćani zmije i guštere? Pretpostavljam da jeste, jer “i zmije je Bog stvorio”. Ako ne jedete, pa kako ne jedete ono što je Bog stvorio?

Ako ste Musliman i nikad niste držali svinju, a ja jesam, interesantno je da za razliku od krave koja leži na sopstvenom izmetu, svinja je mnogo cistija pa ima posebno mesto za izmet,

Zaboravio si listi svinjskih vrlina dodati i taj da ako se nađete u mješovito muslimansko-kršćanskoj sredini, kršćansku kuću koja drži svinje možete lahko naći po smradu koji se iz svinjca širi na nekoliko kilometara unaokolo. To vi kršćani možda ne osjećate, jer ste na njega navikli, ali za nekoga ko ne jede svinjetinu, on se “čuje” kilometrima daleko.

a posebno mesto gde spava, i za to je ne morate trenirati, Bog joj je to ugradiio da cini sama 🙂

Naravno, jer po islamu, jedno jevrejsko pleme je pretvoreno u majmune i svinje, a svakako, vjerujem, pripadnici tog plemena su imali posebno mjesto gdje se spava.

Reci: “Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali – njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s pravog puta odlutali.” (Kur'an, 5:60)

Ne vjeruješ? Pogledaj svinju i njen pogled, vidjet ćeš da je to ljudski pogled poniženja. Već je poznato da su svinjski organi najpogodniji za humanu transplantaciju jer su otprilike jednake veličine kao i ljudski te imaju sličnu fiziologiju. Svinjsko srce otprilike je iste veličine kao ljudsko i ima sličan kapacitet protoka krvi kao u čovjeka. Detaljnije: http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=11634

Interesantno je to da je svinja zabranjena u Bibliji, ali da su je dozvolio apostol Petar “који је имао виђење”. Zar ne primjećuješ, Politeista Trinitarijanac, koliko je mnogo stvari u kršćanstvu koje su ubačene na osnovu nečijeg “viđenja”.

O mudrostima kur’anske zabrane konzumiranja svinjetine, moguće je vrlo detaljno govoriti, jer Gospodar i Kreator ovog svijeta i svega što je na njemu stvoreno, najbolji Poznavalac istog, ljudima je propisao i zabranio određene stvari, i ostavio im iste dostupne za provjeru i istraživanja, kako bi se uvjerili u Njegovu mudrost i veličinu .

Kaže Allah, dž.š., u Kur’anu (sura El-Bekare, 173.) o zabrani konzumiranja svinjskog mesa: „On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo.”

A u suri (El-En'am, 145.ajet) Allah, dž.š., pojašnjava razlog zabrane konzumiranja svinjetine, I proglašava svinjsko meso šerijatski nečistim: „Reci: Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja ističe, ili svinjskog mesa, – to je doista pogano – , ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo a ne u Allahovo ime”.

Kao potvrdu nadnaravnosti Kur’ana, dali su brojni svjetski naučnici koji su vršili istraživanja na svinjama tj.svinjskom mesu. Ta istraživanja su pokazala da je svinja jedan od najvećih prenosilaca zaraza i bolesti, kao da i konzumiranje svinjskog mesa ima svoje psihičko-moralne i tjelesno-zdravstvene posljedice. Neki istraživači kažu da u zemljama u kojima se više koristi svinjsko meso, svinja predstavlja simbol seksualne raskalašenosti. Svinja je, za razliku od drugih životinja, životinja koja nema nikakvog osjećaja ljubomore prema svome partneru, tako da ga vrlo lahko prepušta drugim svinjama, i može se reći da čak uživa u tome. Naučno je dokazano da osobe koje se hrane svinjetinom poprimaju slične osobine. A od tjelesno-zdravstvenih posljedica su te, da od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad. Bolesti koje se prenose putem svinjskog mesa mogu se podijeliti u dvije grupe bolesti: one čiji uzrok je samo svinjsko meso i one bolesti kojima je jedan od uzroka svinjsko meso. Počećemo od bolesti čiji je jedini uzrok upotreba ili ishrana svinjskim mesom: Zaraza glistom zvanom Taenia Solium, čija dužina iznosti od 2 do 3 cantimetra i djeluje slično pijavici. Larva ove gliste, po imenu Cysticercus Cellulosic, prenosi se putem ishrane svježim ili nedovoljno kuhanim svinjskim mesom ili mozgom. Kod čovjeka izaziva proljev, slab apetit i bol u probavnim organima. Ova vrsta oboljenja je u svijetu dosta raširena, međutim, u islamskim zemljama se vrlo rijetko nalazi.
Jedno drugo oboljenje uzrokuje glista zvana Trichina Spiralis, duga oko 3 do 5 milimetara, i takođe se prenosi putem ishrane svinjskim mesom. Kod čovjeka izaziva pojavu prišteva i čireva po tijelu, bol u mišićima te otežava disanje, govor i gutanje hrane; ponekad, usljed grčeva u mišićima koji potpomažu disanje, dovodi do smrti i do danas nije pronađen lijek za takvo stanje. Dijagnostika je veoma teška, pošto simptomi mogu biti slični simptomima pedeset drugih bolesti. Ova glista, takođe izaziva slabokrvnost, vrtoglavicu i povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko se nastani u želucu ne postoji nikakav lijek koji bi je uništio. Jedna glista mjesečno izleže 15000 jaja i u jedom kilogramu svinjskog mesa može da bude oko 4 miliona njenih larvi. Ove pokretne larve mogu napasti skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Kod teške zaraze smrt može nastupiti u drugoj sedmici, a otkrio je engleski naučnik Ser Džejmz Pažet 1835. godine. Značajno je primijetiti, da od vremena Božije objave sinovima Israilovim pa do danas, medicinska nauka nije imala nikakav lijek za pacijente sa trihinozom. Treba navesti i to da je svinjsko meso teško probavljivo i da obično izaziva jednu vrstu zatrovanja po imenu botulizam. No, pored ovih postoji i čitav niz oboljenja, čiji je jedan od uzroka ishrana svinjskim mesom ili u nekim slučajevima dodir s njim:
Proljev sa sukrvicom, čiji je jedan od uzroka parazit po imenu Coli Balantidum, a koji se prenosi putem svinjskog mesa. Ako dospije u čovjeka, može uzrokovati ozbiljne kliničke simptome – stvara neizlječivu dizenteriju. Simptomi dizenterije su strašno oštri i mogu završiti tragično. Na žalost, do danas ne postoji posebno liječenje za dizenteriju koju uzrokuje Coli Balantidum. Zatim, zarazna žutica koja se prenosi putem vode onečišćene svinjskom, psećom ili mišijom mokračom. Bolest po imenu Erysipelas ili crveni vjetar, od koje najčešće oboljevaju mesari, prenosi se putem svinjskog mesa a izražena je u crvenim, oteklim i bolnim flekama po rukama. Kako se svinja hrani svakakvim otpadom i nečistoćama, čak jede i svoj izmet, njeni probavni organi su pogodno tlo za razvoj raznih parazita i glista koji se dalje putem mesa i mlijeka prenose i na čovjeka. Kukičasti crvići. Mladi crvići ove bolesti ulaze u čovjekovu kožu kroz rane ili probadajući je. Danas mnoge farme svinja počivaju na tzv. “higijenskim osnovama.” Međutim, rezultat je isti kakaje bio stoljećima ranije. “
Sve ovo što smo ovdje naveli predstavlja samo neke od mudrosti Božije zabrane i naučnih tajni zbog kojih se svinja smatra nečistom, a njeno meso i mlijeko zabranjenim u ishrani, jer s napretkom nauke i medicine napreduju i naša saznanja na ovu temu, te dosadašnja saznanja dovoljana su kao razlog da pazimo na našu ishranu, (i pored toga što mi muslimani ne konzumiramo svinjetinu), jer danas mnogi prehrambeni proizvodi u sebi sadrže neke svinjske emulgatore koji su isto zabranjeni i štetni. (Autor teksta o Mudrostima zabrane svinjetine: Muamer Mujarić, asbih.net)

Najnoviji članci

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Pratite nas na Facebooku

5,583LikesLikes