Petak, 25 Juna, 2021

Reply To: Odg: Bošnjaštvo je šerijatska obaveza?!

#8918
Anonimno
Neaktivan

Halide, polahko i pazljivo citaj moje komentare, ashabe sam spoemenuo kao da dokaz da oni nisu bili svi isti a kamoli mi danas da budemo, i napisao sam da je u svakom muslimanu hajr, a nemoj sad da mi nameces nesto drugo da sam hteo da kazem, a to sto me pitas da li su ashabi bili murdjije je smijesno i krajnje podlo sa tvoje strane, al nema veze.

Da ti malo otvorim oci po pitanju murdjija, i zasto nazivamo one sa kojima se ne slazemo murdjije.
Definicija imana kod ehli sunneta je da je iman vjerovati srcem, izgovarati jezikom i djelima potvrdjivati. Nasuprot imana je kufr, koji isto tako moze da se pocini vjerovanjem srcem, izgovaranjem jezikom i djelima.
Postoje vise vrsta murdjija, neke murdjije kazu da je iman samo vjerovanje srcem, a izgovaranje jezikom i potvrdu djelima ne smatraju pod iman, i po pitanju kufra smatraju da se kufr moze pociniti samo srcem, i ovo su dzehmije i njih ehli sunnet tekfiri.
Druga grupa murdjija su oni koji pod imanom smatraju vjerovanje srcem i izgovor jezikom, dok djela ne ubrajaju u to, a kod kufra isto tako smatraju da se moze pociniti srcem i da bi djelo bilo kufr mora da se ohalali.

Danasnje murdjije kazu da pod iman spada vjerovanje srcem, izgovaranje jezikom i potvrda djelima, ali samo teoretski to kazu, i kod kufra su isto zakazali, jer da bi spustili propis tekfira na odredjenu osobu uslovljavaju da pocinilac to djelo ohalali, ili vecinom se vade na to da je djelo opcenito kufr a da pocinilac nije kafir (ovo u serijatu postoji, ali ne na nacin na koji ga murdjije prezentiraju).
Jedan od primjera da murdjije samo teoretski djelo svrstavaju u iman a prakticno ne je pitanje namaza, jer postoji jasan dokaz da je Poslanik rekao da veza izmedju roba i kufra je namaz, pa ko ga ostavi taj je pocinio nevjerstvo (Muslim), oni samo teoretsko ovo kazu, a na djelu ostavljacu namaza svedoce Islam.
Ili po pitanju kufra nesudjenja po Allahovom zakonu, gde kazu da je kufr dune kufr, i jos dosta stvari u koje su upali u zablude.
Ovo sve spominjem posto me pitas dali su ashabi bili murdjije, pa time zelim da ti pojasnim da ja hvala Allahu umijem da napravim razliku izmedju sljedbenika istine i sljedbenika irdzaa.
A sto se tice ashaba Allahove sablje ciji ti nik nosis, nisam rekao da je rusio islamski ummet, dali ti imas problema sa shvacanjem ili ti tako odgovara da shvatis tudji govor.

A ko je skrenuo sa teme koliko se ja sjecam da je brat Jaseer rekao o pozivacu u nacionalizam da ne treba da se prica ruzno, onda je Salahudin njemu prigovorio za sto ga brani, i onda se ubacio “mudri” Halid da mu dokaze da nema ahlaka, i tema je otisla drugim smerom.

Molim Allaha da nam oprosti grijehe. Amin

Najnoviji članci

Kršćanski terorizam na djelu: U dvorištu crkvenog internata u Kanadi pronađeni...

0
Domorodačka zajednica iz Kanade objavila je da je pronašla stotine neoznačenih grobova na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata u pokrajini Saskatchewan.

Pratite nas na Facebooku

5,498LikesLikes