Reply To: Odg: Bošnjaštvo je šerijatska obaveza?!

#8852
AvatarAnonimno
Neaktivan

guverner post=3265 wrote: Esselamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu

Ahi, Halid ibn Velid, ratoboran, strog, ozbiljan, neustrašiv, odlučan, spreman za boj, i još ogroman broj zadivljujućih osobina posjeduje ovaj ashab. Lijep si nick izabrao ahi moj, kada ugledam tvoj nick pravo se obradujem, jer vjerujem da i ti posjeduješ neke od ovih osobina, ali kada ti pročitam ”neke” postove, uuuffffff… Nema šta, tvoj trud u dawi prelijepo djeluje, kamo sreće da nas je većina takva… Ali kao što se ti zalažeš za ”bratstvo i jedinstvo”, paa to nema niđe!? Ahi, ne razumijem kako se ti uvijek nađeš tu, s pozivom ka bratstvu kada su u pitanju ”daije” koji nas prozivaju? Naaadam se da je ”slučajnost”?!?!?! Boriš se za bratstvo, ali u pogrešnom smjeru ahi moj, jer ovdje niko ne želi biti ”brat” (svakako ovim ne ciljam na tekfir njih) sa ljudima koji nas prozivaju, dok ne promjene svoje stavove. Ahi, kod svakog od daija ćeš naći svega i svačega. Ima koji su dobri, ima i lošijih, ima svakakvih, ali to što pripada nekom od džemata ga ne opravdava za neko određeno neznanje. U svakom slučaju ahi halali, na moguće uvrede, nastavi dalje sa dawom, Allah te pomogo, amin!

HALALITE MI BRAĆO AKO SAM VAS NEČIM UVREDIO ALI OVO JE KAKO VAS JA VIDIM KAO ”TREĆE” LICE!!!

ALLAH VAS POMOGO, AMIN

Alejkumu sellam brate, kad god sam pomenuo islamsko bratstvo i obaveze prema braci napomenuo sam da se to odnosi na muslimane, Allahove robove koji su na Pravome putu i koji iskazuju svoj stav, mnogi su ovde dugo na forumu i mnogi su ukazali na kom su stavu, vecina ovde se trude da slijede menhedz naseg poslanika s.a.w.s i nase shejhove, tako da ne vidim tu pogrijesan smjer na kojem si hteo ukazati, naprotiv prvi si me oslovio sa ahi sto mi je jako drago naravno, to znaci da svako moze tako postupati i oslovljavati Allahove robove. Nije u mojim postovima bilo u pitanju bratstvo sa “onim za koje kazes da nas prozivaju” o njima nije bilo reci vec bratstvo izmedzu nas, ako si citao hadise da ih ne ponavljam, nas Gospodar i poslanik s.a.w.s naredzuju medzusobnu samilost, razumjevanje i da budemo braca ja te hadise slijedim a ako neko nece to je njegov problem ali ako zanegira bratstvo onda se mora takvome ukazati na jako opasnu gresku koja ga moze odvesti u oholost i izolaciju. Takodze optuzivanje brata muslimana za ihvanizam i murdzizam bez jasnog dokaza je jako opasno i mora se ukazati i na tu gresku. A normalno da prihvatim i ukazivanje na moje greske ali sa dokazom.

Halid Ibn Velid (Allahova sablja) da ga Allah nagradi najlljepsom nagradom je zadivio mnoge svojim liderskim vestinama jednog komandanta, bio je ostar i strog prema neprijateljima Islama ali ne i prema braci kojim je komandovao (procitaj predaje o njemu pa ces uvjeriti), bio je covek od dzihada i dobio mnoge bitke svojim fascinantnim ratnim strategijama, voljom Gospodara svih svjetova i njegovim zalaganjem sa svojim najhrabrajim ratnicima svih vremena je pala i Persija i Vizantija kroz mnoge bitke (najzapazenije bitka na Jermuku gdje je oko 40 000 muslimana pobedilo vizantijsku armiju koja je brojala oko 150 000 boraca pri cemu je ubijeno preko 80 000 vizantijaca, bitka kod kadisije,bitka na Jemami, osvajanje Homsa itd) bio je u 41 bitki, Allahovom voljom nijednu nije izgubio.
Nije se oholio vec naprotiv bio je smiren, mudar i stalozen ashab i najveci vojskovodza i strateg svih vremena zato ga volim i duboko postujem kao i sve ostale ashabe.
Prilikom stupanja Omera radijalahu anha (Allah ga nagradio najljepsom nagradom, a mene prozivio u njegovom i drustvu ostalih ashaba) na duznost Halife, Omer r.a je tada odlucio smijeniti Halid Ibn Velida sa pozicije komandanta a odredio je za to plemenitog Ebu Ubejde-a r.a, prilikom predaje duznosti, Halid Ibn Velid r.a se nije nimalo ljutio niti oholio vec se obratio rijecima ” o Ebu Ebujde u ime Allaha i poslanika s.a.w.s i postujem te i volim, ti si stariji ashab mnogo drazi poslaniku s.a.w.s od mene ti si moj brat u vjeri i boricu se bez ikakvog pogovora pod tvojom komandom..”
Kad je Halid Ibn Velid mogao gajiti bratske odnose, postovati i voljeti ashabe, ako je nas Gospodar naredio bratske odnose:
“Vjernici su doista braća…!” (El-Hudžurat, 10.) kao i na poslanik s.a.w.s u vise hadisa > “O Allahovi robovi, budite braća!”
Zasto onda muslimani ne bi bili braca, gajili bratske odnose, medzusobno se postovali i pomagali u ime Allaha ako neko negira bratstvo medzu iskrenim Allahovim robovima taj negira ajet i hadisi koji naredzuju to.
Brate guverner neznam za tebe ali vec sam napomenuo da ovde ima mnogo brace sa kojima gajimo bratske odnose iz razlicitih dzemata (shejh Idrizovog, shejh Nusretovog, porcinog i ostalih ehli sunetskih dzemata) a uzivo u dzematima je to izrazenije, zato ne vidim razlog da neko negira muslimansko bratstvo sem iz razloga kojeg i sam taj pojedinac ne shvata i mnogih shubhi koje takvog mogu odvesti u pogresnom pravcu.

Allah i tebe pomogao i da sve nas ucvrsti na Pravome putu. amin

Najnoviji članci

Pratite nas na Facebooku

5,542LikesLikes