Reply To: Odg: Bošnjaštvo je šerijatska obaveza?!

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Bošnjaštvo je šerijatska obaveza?! Reply To: Odg: Bošnjaštvo je šerijatska obaveza?!

#8783
AvatarAnonimno
Neaktivan

Nista cudno, mnogim bosnjama je nacija isprijed vjere, mnoge bosnje danas govore “bosnjo je isto sto i musliman…”, “bosnjo se ne postaje vec se radza…”, “bosnje se kunu da nikome robovi nece biti..”, bosnje govore da imaju neki svoj tradicionalni islam, pun kufra, novotarija, bogumilsko-zabludjelih obicaja. Jednom prilikom je u jednom intervju akademik fatmir alispahic izjavio da su bosnje ugrozavaju islam vise i od hrvata i srba. U njihovim nacionalistickim redovima je gomila starih komunjara-ateista, zagovornika bogumilstva, sufija, sija, tzv tradicionalnista, krscana, islamofoba…. Vecina njihovih tzv organizacija i udruzenja poziva u nacionalizam i velicaju toliko nacionalizam i ljiljane da im je to prioritet iznad Islama. A kada im se kaze sta Islam nalaze, mnoge takve bosnje uzimaju IZ i cerica kao opravdanje za svoje extremno velicanje nacije umijesto Islama. Cak i sam naziv bosnjo nije jasno definisan pa u njihovim redovima postoje ogromne nesuglasice i sukobi, jedni smatraju da je bosnjo demokratski orijentisan, drugi da je i demokratski i islamski, treci smatraju da se bosnjo zalaze za komunjarsko jedinstvo i toleranciju bez obzira na vjeru, cetvrti smatraju da su bosnje stari bogumili i da treba tako ostati, peti da se bosnje trebaju drzati nekakvog evropskog puta i da budu evropske bosnje i evropski muslimani, drugi pak da treba da se drze tradicionalnog nekakvog bosnjackog islama punog sirka i kufra. Mnoge bosnje velicaju ljiljane umijesto tewhida iako je nas poslanik s.a.w.s jasno rekao:

Džubejr b. Mut'im r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Nije od nas onaj koji poziva ‘Asabijjetu (nacionalizma), nije od nas onaj ko se bori radi ‘Asabijjeta, nije od nas onaj koji umre na ‘Asabijjetu!“ (Sunen, Ebu Davud, br.5123.)

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Ko bude napustio pokornost, odvoji se od džema'ata, i kao takav umre – umro je džahilijetskom smrću! Ko se bude borio pod zabludjelim bajrakom – srdeći se samo radi svoga plemena-nacije, pozivajući pristrasnosti svome plemenu-naciji, pomagajući samo svoje pleme-naciju, i kao takav bude ubijen – u pitanju je džahilijetska smrt. Ko bude ustao protivu moga ummeta, udarajući dobre i loše među njima, i ne bude se obazirao na mu'mine među njima, i ne bude poštovao ugovor sa onima sa kojima je ugovor sklopljen – taj ne pripada meni, niti ja pripadam njemu!“ (Sahihu Muslim, br.4892.; Sunen, Nesa'i, br.4114.; Sunen, Ibnu Madždže, br.3948.; Musned, Ahmed b. Hanbel, br.7931.)

“O ljudi, zaista je vaš Gospodar jedan, zaista je vaš otac (Adem, alejhisselam) jedan, nema prednosti Arapu nad nearapom, nema prednosti crnac nad čovjekom crvene kože osim po takvaluku (bogobojaznosti)”. Hadis bilježi Ahmed

“Zar pored Allahove vjere žele neku drugu, kada se Njemu predaju, milom ili silom, i oni na nebesima i na Zemlji i Njemu će vraćeni biti!” (Ali Imran, 83)

“…a onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti od propalih.” (Ali Imran, 85)

Najnoviji članci

Habbab ibn el-Erett – učitelj muslimana i strpljivi mudžahid

0
NJEGOVO IME I PORIJEKLO Njegovo ime je Habbab, sin je El-Erettov, a on Džendelov, a on Sa'dov, a on Hazimov, a on Ka'bov, a on...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Pratite nas na Facebooku

5,582LikesLikes