Reply To: Odg: Da li je dozvoljeno raditi kao policajac?

#6968
Anonimno
Neaktivan

Jaseer 2012 post=1084 wrote: Drugi stav: opća zabrana rada u instituciji kjafirske države. Oni koji spominju ovo mišljenje nisu spomenuli ko je zauzeo ovaj stav od prvih učenjaka, dok je mnogo savremenih alima i istraživača na tom stanovištu. Od njih su Ebul-E'ala el-Mevdudi, Abdulkerim Zejdan, Muhammed Medkur i Vehbetu ez-Zuhajli.

Svoj stav argumentiraju riječima Uzvišenog u prijevodu značenja: “I ne držite stranu onih koji nepravedno postupaju, pa da vas vatra prži” (Hud 113). Kažu da onaj koji radi pod vlašću zalima podržava njegovu stranu a to je Allah zabranio, a kjafir je od zalima. Moglo bi se prigovoriti ovom argumentiranju da je značenje riječi “I ne držite stranu onih koji nepravedno postupaju”, ne budite s tim zadovoljni, ne uljepšavajte to na čemu su i ne učestvujte sa njima u njihovom zulumu. A raditi kod zalima (kjafira) radeći na otklanjanju štete od muslimana i pribavljanja koristi, to ne ulazi u značenje ajeta[8]. Takođe, od njihovih dokaza sa kojima podupiru svoj stav je sljedeće: da rad pod vlašću kjafira sadrži zabranjenu privrženost, prijateljovanje, potpomaganje i hvaljenje istih u onome što rade

Ovo je ispravno misljenje, a Allah najbolje zna.

Kaze Uzviseni: “Ti idi pravim putem, kao što ti je naređeno, i nek tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i objesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite. I ne držite stranu onih koji nepravedno postupaju, pa da vas vatra prži; vi nemate drugih zaštitnika osim Allaha, inače, nema vam pomoći!” (Hud, 112-113)

Kaze Ibn Kesir, rahimehullah, u svome tefsiru: Allah Uzviseni naredjuje Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i pravovjernim robovima da budu ustrajni i postojani na Pravom putu, a to je najveca pomoc u pobjedi nad neprijateljem, suprotstavljanju protivnicima i sprjecavanju nepravde, pa makar i nad idolopoklonikom. Allah Uzviseni stavlja do znanja da On vidi sva ljudska djela i da Njemu nista nije skriveno. Uzviseni kaze: “i ne naginjite onima koji nepravedno postupaju”, tj. ne odobravajte njihova djela, ne pokazujte prema njima sklonost i ne trazite od njih pomoc, kao da ste zadovoljni njihovim postupcima. “…pa da vas vatra przi, vi nemate drugih zastitnika, osim Allaha, inace nema vam pomoci”, tj. niko vas ne moze spasiti, niti izbaviti od Njegove kazne.